Kürt ressam ve heykeltıraşların eserleri Paris’te sergileniyor

Erbil (Rûdaw) – Kürdistan’ın dört bir yanından 19 ressam ve heykeltıraşın eserleri Paris 10'uncu Bölge Belediyesi’nde sergileniyor.

Kürdistan bayrağı iki haftadır Paris 10'uncu Bölge Belediyesi’nde, Avrupa Birliği (AB) ve Fransa bayraklarıyla beraber dalgalanıyor.

Üç bayrağın altında da 9 Ocak 2013’te Paris’te katledilen Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez’in fotoğrafları var.

Paris Kürt Enstitüsü, serginin düzenlenmesi için yaklaşık bir yıldık belediye ile çalışıyor.

19 Kürt ressam ve heykeltıraşın eserleri, “Sürgünde Kürt Sanatı” temasıyla sergileniyor.

Kobanili Xelîl Hemsork, eserleri sergilenen sanatçılar arasında. Hemsork, Suriye’de cezaevinde kaldığı dönemde tablo çizmeyi öğrenmiş.

Cezaevinde 7 yıl kaldığını belirten Hemsork, “Bu sanatın temelinde, Hafız Esad döneminde cezaevinde kaldığım 7 yıla dair bir hikâyem var. Cezaevinde kumaş yoktu, renk yoktu; gaz ocakları, çelik teller ve yeşillik kutuları vardı. 7 yıl boyunca yeşillik kutuları üzerinde 1000 tablo çizdim” diye konuştu.

İnşaat mühendisi olup resme gönül veren Nesrin Mahmut, “Renkler insanın içinde şekillenir, keyifli olduğunda ya da keyiflenmek istediğinde ortaya güzel renkler çıkıyor. Keyifsiz olduğunda ise renkler gönlüne eşlik ediyor. Ruhunun ve hislerinin peşinden gidiyorsun, böylece ortaya konular ve renkler çıkıyor” ifadelerini kullandı.

Serginin katılımcılarından olan Taha Xelîl Süleymaniyeli. Almanya’da yaşayan Xelîl, sürekli çalışmanın resim sanatı için özel bit metot yaratabileceğini kaydetti.

Sürekliliğin önemine vurgu yapan Xelîl, “Hepsinden önemlisi, sanatını icra ederken işinde sürekliliği sağlamaktır. Bir keşfe ulaşıncaya kadar her gün çalış” ifadelerini kullandı.

Kürdistan’ın dört bir yanından gelen Kürt sanatçıların düşünce, hayal, özlem, hüzün ve mutluluklarının aktarıcısı olan bu eserler 2 Şubat 2023 tarihine kadar sergilenmeye devam edecek.