Gılgamış’ın 3500 yıllık ‘Rüya Tableti' tekrar Irak’a getirildi
Erbil (Rûdaw) - Yasa dışı yollardan 30 yıl önce ABD'ye götürülen ve bir müzede sergilenen Gılgamış Destanı'nın bir bölümünün yazılı olduğu "Rüya Tableti" bugün Irak Kültür ve Turizm Bakanlığı’na iade edildi.
Geçtiğimiz Eylül ayında ABD’den teslim alınan “Rüya Tableti” bugün Bağdat’taki Dışişleri binasında düzenlenen bir törenle Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin tarafından Kültür ve Turizm Bakanı Hasan Nazım’a teslim edildi.
Ortak basın toplantısında konuşan Fuad Hüseyin, Dışişleri Bakanlığı, Irak’ın ABD Büyükelçiliği ve diğer bazı tarafların girişimi ile Gılgamış Destanı'nın bir bölümünün yazılı olduğu "Rüya Tableti" ile Sümerlere ait iki parça tarihi eserin ABD’den geri getirildiğini söyledi.
Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin, "Bu yıl kültürel diplomasi yılı oldu. Dışişleri Bakanlığı ulusal çıkarları koruyan birçok yol izledi. Uluslararası ülkeler ve kuruluşlar da Irak'taki eski eserlerin iadesine katkıda bulundu” dedi.
Irak Dışişleri Bakanlığı, bu yılın başından beri ABD, İtalya, İngiltere, Fransa, Hollanda ve Japonya’dan 17 bin 917 tarihi eseri geri getirdi.
Rûdaw’a konuşan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ahmed Sahaf, Irak Şahı ailesine ait 150 tarihi belgenin de ülkeye geri getirildiğini söyledi.
Gılgamış Destanı tableti
1991'de Körfez Savaşı sırasında Irak'taki bir müzeden kaçırılmış ve sahte belgelerle birçok ülke dolaştırıldıktan sonra ABD'ye götürülen ve çivi yazısıyla Akad dilinde yazılmış kil tablet,
tablete, federal mahkemenin kararı ile el konulmuştu.
Mezopotamya'dan günümüze ulaşan en eski eser olarak bilinen Gılgamış Destanı'nın bir bölümünü oluşturan 3500 yıllık kil tablet, Eylül ayında Irak makamlarına iade edilmişti.
Dünyanın en eski edebi eserlerinden Gılgamış Destanı, günümüz Irak topraklarında kurulmuş Sümer şehir devletinde Uruk Kralı'nı konu ediyor. "Rüya Tableti" destanın bir parçasını oluşturuyor.