5. Urfa Kitap Fuarı’na sadece iki Kürt yayınevi katılıyor
Urfa (Rûdaw) – Urfa Kitap Fuarı, çok sayıda yayınevi ve yazarın katılımıyla bu yıl beşinci kez düzenleniyor. Ekonomik krizin getirdiği zorluklar, özellikle Kürt yayıncılığın işini zorlaştırıyor. Bu nedenlerle fuarda sadece iki Kürt yayınevi yer alıyor.
Urfa Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen 5’inci Urfa Ulusal Kitap Fuarı 3 Aralık günü kapılarını açtı. 100 yayın evi ve 166 yazarın katıldığı kitap fuarı 11 Aralık’a kadar açık kalacak. Bu yıl büyük bir hazırlık yapılan fuara halkın ilgisi de iyi seviyede.
Önceki yılarda olduğu gibi bu yıl da ekonomik krizden ve diğer nedenlerden etkilenen Kürt yayınevleri, fuara katılmıyor. Bu yılki fuara, Nûbihar/Zehra Yayınevi’nin yanı sıra Urfa merkezli Sidar Yayınevi de katılıyor.
Rûdaw’a konuşan Nûbihar Yayınevi’nden Mahmut Polat, “Hem dinimiz hem de dilimizi bize Allah verdi. Millet olarak dilimize de dinimize de sahip çıkmalıyız. Halkta büyük bir istek var ancak hala insanlar o korku perdesini yıkabilmiş değil. Mesele gelip burada kitaplara bakıyorlar ama almakta tereddüt ediyorlar. Etrafımda kimse görüyor mu diye düşünüyorlar. Hala o gözle bakılıyor” dedi.
Fuara katılan Urfa merkezli Sidar Yayınevi’nin sahibi Cemal Babaoğlu da bir buçuk yıldır yayınevinin çalışmalarına başladığını söyledi.
Babaoğlu, “Bu yıl 50’den fazla kitap bastık, bunlardan 10’u Kürtçe, diğerleri Türkçe. Kürtçe okuma hala istenen düzeyde değil, çok az. Yine burada üretim yok. Ayrıca kitaplar burada (Türkiye’de) üretilmediği için maliyeti az. Bu yüzden kitapların fiyatı artıyor ama halkın alım gücü de düşük” diye konuştu.
Urfa gibi bir yerde yayınevi açmalarının dezavantajları olduğunu belirten Babaoğlu, “Ama halkımız burada, bu yüzden insanlarımızın tarihini, kendisini bilmesini istiyoruz. Biz burada kitaplarımızı basacağız, halkımız da okusun” dedi.
Yaklaşık 10 yıldır Urfa’da yaşayan Gire Spili Mustafa Ahmet de burada okul okuduğunu, Kürtçe kitap okumak istediğini ancak siyasi nedenlerle kitap okuyamadığını söyledi.
Her gün yüzlerce kişiyi ağırlayan fuarda bu yıl 166 yazar da kitaplarını imzalayacak. Fuar salonundaki standlar dolu olsa da, okuma ve satın alma oranı istenildiği kadar değil.
Yazarlar Derneği Başkanı Mahmut Kaya, “İçinde yaşadığımız topraklar sözlü kültürün hakim olduğu topraklar. Yani okuma yazma okur-yazarlık bu topraklar için modern bir şey. Diğer yandan tekonolojinin gelişmesi de okuma oranını etkiliyor. Ama şunu bilmeliyiz ki özellikle bölgemizde ilmin gelişimi her şekilde okuma ile bağlantılıdır” dedi.
Fuara katılan Yusuf Dost da bu tür fuarların kalabalık şehirler için oldukça önemli olduğunu söyledi.
Sivil toplum örgütlerinin yaptığı araştırmalara göre Türkiye’de kitap, günlük ihtiyaçlar sıralamasında 235’inci sırada yer alıyor. Türkiye’de geçen yıl 50 bin kitap basıldı, bu şekilde Türkiye dünyada 85’inci sırada yer alıyor.