Ahlat Taş İşçiliği Geleneği UNESCO Listesi’nde

Haber Merkezi – Türkiye Kültür ve Turizm Bakanlığı, geleneksel Ahlat taş işçiliğinin UNESCO Acil Koruma Gerektiren Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi'ne alındığını açıkladı.

Bitlis'in Ahlat (Xelat) ilçesi, neolitik dönemden itibaren uygulanmaya başlanan taş işletmeciliği zanaatı ile ön plana çıkıyor.

Ahlat taş işçiliğinin UNESCO listesine girmesi ilçe sakinleri ve taş işçiliği zanaatkarları tarafından sevinçle karşılandı.

UNESCO’nun kararına çok sevindiklerini dile getiren Taş ocağı işlemecisi Seyfettin Altıntaş, “İşlediğimiz taşları mezar, çeşme, şömine, barbekü, cami gibi yapılarda kullanıyoruz. Geleneksel Ahlat işçiliğine yönelik alınan karara çok sevindik. Bu mesleği bizden sonraki kuşaklara aktarmaya devam edeceğiz" diye konuştu.

Ahlat Doğa ve Kültürel Mirası Yaşatma Derneği (ADER) Başkanı Samet Adıyaman da alınan kararın ilçede sevinçle karşılandığını ifade ederek, "Geleneksel Ahlat taş işçiliğinin gelecek nesillere aktarılması için oldukça güzel bir adım oldu. Bundan sonraki süreçte de devamını bekliyoruz" ifadelerini kullandı.

Taş işlemeciliği, işlenmeye müsait taşın askeri ve sivil mimaride ibadethane, çeşme, köprü, mezar taşı gibi çeşitli yapılarda kullanılmak üzere çeşitli aletler yardımıyla elde şekillendirilerek estetik hâle getirilmesidir.