Azerbaycan ile Türkiye arasında petrol anlaşması
Haber Merkezi - Azerbaycan devlet şirketi SOCAR ile TPAO, Siirt, Şırnak, Amasya ve Samsun’da petrol aramak için sondaj sözleşme imzaladığı bildirildi.
Azerbaycan merkezli SOCAR AQS Sondaj Mühendislik Sanayi ve Ticaret A.Ş (SOCAR AQS Türkiye), Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) ile sondaj sözleşmesi imzaladığını duyurdu.
Anlaşmayla SOCAR, Kürt illerinde 4 petrol kuyusu açacak.
Açıklamaya göre, sözleşmenin Türkiye’nin petrol üretimini desteklemesi ve bölgedeki istihdamı artırması bekleniyor.
Konuya ilişkin Azerbaycan medyasına açıklama yapan SOCAR AQS Türkiye Genel Müdürü Samir Mollayev, "SOCAR AQS, zengin deneyimi ve modern teknolojilerini kullanarak proje süresince güvenli, verimli operasyon ve maksimum üretkenlik sağlamayı hedefliyor" dedi.
SOCAR’ın Türkiye Başkan Vekili Vagif Aliyev de, Türkiye’nin Karadeniz’deki gaz keşiflerinin stratejik açıdan önemli olduğunu belirterek, “Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) ile saha geliştirme ve üretim faaliyetlerinde birlikte çalışmamız söz konusu olabilir” dedi.
TPAO 4 ilde petrol arayacak
Geçtiğimiz hafta Resmi Gazete’de bölgede petrol arama faaliyetleri duyurulmuştu. Duyuruda TPAO’nun, Siirt’te 5 yıl süreyle petrol arama ruhsatı aldığı belirtildi.
Resmi Gazete’de yayınlanan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü'nün petrol hakkına müteallik kararına göre, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı ayrıca Şırnak, Amasya ve Samsun’da 5 sahada petrol araması gerçekleştirecek.
Türkiye Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar'ın Eylül ayında Van'da bir sondaj yapılacağına dair açıklamıştı.
SOCAR’ın Türkiye’dekji yatırımları
Dünya gazetesinden Kerim Ülker'in haberine göre, Türkiye’ye PETKİM’i alarak adım atan SOCAR, son 15 yılda Türkiye’ye 18 milyar dolar yatırım yaptı.
1.453 hektar büyüklüğündeki İzmir Aliağa üretim tesisinde yılda 11 milyon ton ham petrol işleme hacmine sahip SOCAR Türkiye, Türkiye’nin cari açığına 1 milyar dolara yakın katkı sağlıyor.
Tesiste 17 rüzgâr türbiniyle 51 megavatlık enerji de üretiliyor. Şirket, 2022 yılı sonunda 6.5 milyar TL ile 58 yıllık tarihinin net kâr rekorunu kırmıştı.
SOCAR-AQS 2007 yılında SOCAR ve Absheron Drilling şirketlerinin ortaklağında kuruldu.