Kürdistan Bölgesi'nde pirinç üretimi arttı

31-08-2019
Rûdaw
Etiketler pirinç Kürdistan Ekonomi
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Kürdistan Bölgesi’nde yerli pirinç üretimi son iki yıla kıyasla yüzde 55,6 aratarak 13 bin 485 tona yükseldi.

 

Kürdistan Bölgesi Tarım ve Su Kaynakları Bakanlığı verilerine göre Kürdistan genelinde pirinç üretimi arttı.

 

Rûdaw’a konuşan Tarım Hizmetleri Müdürü Ahmet Kamiran, “Yerli pirinç üretimini talep oldukça fazla. Bu nedenle çiftçilerimiz yerli pirinç ekinine başladı. Geçtiğimiz yıllarda yılda yaklaşık 6 ila 8 bin dönüm arazide pirinç ekini yapılırdı. Ancak son iki yıldır yerli pirinç ekinleri oldukça arttı. 2016 yılında 6 bin 309 dönüm arazide yeli pirinç ekini yapıldı. 2018 yılında bu rakamalar da değişiklik kaydederek 16 bin 171 dönüm olarak kayda geçti.

 

Yapılan araştırmalara göre, Kürdistan Bölgesi’nin toprağı pirinç ekimi için oldukça verimli. Pirincin vatandaşların olmazsa olmaz gıdaları arasında yer alması vesilesiyle  yerli pirinç üretimine karşı talep her geçen gün daha da artıyor.

 

Tarım Bakanlığının verilerine göre, Kürdistan Bölgesi’nde kişi başı yıllık pirinç ihtiyacı 38,5 kilo.

 

İstatistik Kurumunun verilerine göre ise Kürdistan Bölgesi’nin nüfusu 5 Milyon 895 bini buluyor. Buna göre Kürdistan Bölgesi yıllık 227 bin ton pirince ihtiyaç var. Yerli üretilen pirinç toplam talebin yüzde 6’sını karşılıyor.

 

Kürdistan Bölgesi genelinde en çok pirinç üretimi Duhok kentinde gerçekleştiriliyor. Geçtiğimiz yıl Duhok il sınırı çevresinde bulunan Akre, Berdareş, Şeyhan ve Amedi ilçelerinde 11 bin 726 dönüm arazi çeltik için kullanıldı.

 

Kentte bir yılda üretilen pirinç miktarı 9 bin 382 ton, buda Kürdistan genelinde üretilen pirinç miktarının yüzde 69.5’sini oluşturuyor.

 

Duhok Tarım Müdürlüğü Planlama ve Takip Müdürü Hıdır Dewali Abdullah, “ 2017 yılında Duhok’taki pirinç yetiştiricileri 9 bin 764 dönüm arazi kullanarak 7 bin 811 ton pirinç üretimi gerçekleştirdi. 2018 yılında ise 11 bin 726 dönüm arazide üretilen pirinç miktarı 9 bin 382 ton oldu. Elimizdeki verilere göre Duhok’taki pirinç yetiştiricileri 19 bin 764 dönüm araziyi kullanarak bu yıl üretimi artırmayı planlıyoruz. Her dönümde yaklaşık 800 kilo pirinç hasadı toplanıyor. Bu hesaba göre 2019’da pirinç üretimi 15 bin 800 ton olması bekleniyor” dedi.

 

Yerli pirince Pazar oluşturmaya çalıştıklarını dile getiren Dewali şöyle devam etti:

 

“Önümüzdeki 4 yılda üretimi iki katına çıkarmayı planlıyoruz. Pirinç familyalarında en fazla tanınmış iki (Japonica rice ve Indica rice) pirinç türü bulunuyor. Japonica çeşitleri daha çok güney ve güneydoğu Asya bölgelerinde yetişiyor. Ancak Indica çeşitleri sığ sularda yetiştiriliyor. Indica pirinç türünün de kendi içinde uzun, orta ve yuvarlak taneli olmak üzere üçe ayrılıyor. Bizim Kürdistan’da ürettiğimiz ise Indica familyasının yuvarlak çeşididir.”

 

Tarım Araştırmacısı Zana Muhammed de, “Yapılan araştırmalara baktığımız zaman Kürdistan Bölgesi’nin havası ve suyu kısa ve yuvarlak taneli pirinç yetiştirmek için daha verimli” diye konuştu.

 

Teknolojinin gelişmesiyle birlikte gelişmiş ülkeler bir dönümlük arazi başına 6 ile 10 ton pirinç üretimi yapabiliyor. Ancak Kürdistan’da şu ana kadar ilkel yöntemler kullanıldığı için her dönüm arazide maksimum bir buçuk ton pirinç üretiliyor.

 

Yurtdışında üretimin daha fazla olmasına ilişkin Zana Muhammed, “Gelişmiş teknolojiler kullanılıyor. Aynı zamanda pirinçlerin genetiğiyle oynanıyor böylece seri üretim yapabiliyorlar. Biz Kürdistan’da hala eski yöntemlerle üretim yapamaya çalışıyoruz” dedi.

 

Özellikle Asya kıtasında temel gıda olarak tüketilen pirinç, buğday ve mısırdan sonra en çok üretimi gerçekleştirilen üçüncü büyük tahıl ürünüdür. Pirinç büyük ölçüde insan beslenmesi için üretilmekte ve temel gıda olarak insanlar tarafından tüketilen besinlerin beşte birini oluşturmaktadır.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli