Bloomberg: Türkiye ekonomisinin büyümesi vatandaşın zenginleştiği anlamına gelmiyor
Haber Merkezi – TÜİK, Türkiye ekonomisinin yılın ilk çeyreğinde yüzde 7 büyüdüğünü açıkladı. Bloomberg ise, ekoominin büyümesinin vatandaşlarının daha da zenginleştiği anlamına gelmediği yorumunu yaptı.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Ocak - Mart, 2021 dönemine ait ekonomik verileri açıkladı.
TÜİK verilerine göre, gayrisafi yurt içi hasıla (GSYH) 2021 yılı birinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 7 arttı.
Piyasanın beklentisi büyümenin yüzde 6,7 olması yönündeydi. Verilere göre ilk çeyrekte sanayi yüzde 11,7; hizmetler sektörü yüzde 5,9 büyüdü.
Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan Perşembe günü yaptığı açıklamada, "verilerin ilk çeyrekte% 6 büyümeye işaret ettiğini" söyledi.
“Türkiye'nin son ekonomik modeli sürdürülebilir değil”
ABD merkezli haber kuruluşu Bloomberg ise, bugünkü haberinde Türkiye ekonomisinin emsallerine oranla daha iyi bir performans göstererek hızla büyümeye devam ettiğine dikkat çekti.
Haberde, ancak bu durumun vatandaşlarının daha da zenginleştiği anlamına gelmediği vugulandı.
717 milyar dolarlık ekonominin, 2020’de pandemi nedeniyle neredeyse durma noktasına geldiğine işaret edilen haberde, ancak 2021’in ilk çeyreğinde Çin dışındaki 20 ülkeden daha iyi performans gösterdiği belirtildi.
Bloomberg’e konuşan İstanbul merkezli Tera Yatırım'ın baş ekonomisti Enver Erkan'a göre, Türkiye'nin ekonomik büyüme verilerinde bir “döviz kuru yanılsaması” var.
ABD doları bazında kişi başına düşen GSYİH'nin 2013'ten bu yana yaklaşık yüzde 40 düşüşle geçen yıl 7.700 dolara düştüğünü kaydeden Erkan, büyümenin temelde hükümet harcamaları ve kredi kampanyaları tarafından desteklenen tüketimden kaynaklandığı için Türkiye'nin son ekonomik modelinin sürdürülebilir olmadığını söyledi.
Haberde, hükümetin geçen yıl pandemi nedeniyle zor duruma düşen işletmele ve tüketicilere yardımcı olmak için bankaları kredileri artırmaya zorladığı hatırlatılarak, hredi patlamasının, ekonomiyi canlandırmaya yardımcı olan önden yüklemeli bir gevşeme döngüsü ile birleştirildiği ifade edildi.
Bu nedenle büyüme ivmesi, geçen yıl para birimini yüzde 20 oranında zayıflattı ve enflasyonu çift haneli tuttu. Ekonominin büyüklüğü, geçen yıl 717,8 milyar dolardan 717 milyar dolara düştü.
"TL dolar karşısında değer kaybetti"
Para birimi ise, özellikle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Mart ayında merkez bankasının eski başkanı Naci Agbal'ı görevden almasının ardından ilk çeyrekte dolar karşısında yüzde 10 daha fazla değer kaybetti.
Merkez bankasının kredibilitesini geri kazanmaya çalışan Agbal'ı “kovma” kararı, yatırımcı coşkusunun hızla tersine dönmesine neden oldu ve Türk piyasalarında bir düşüşe yol açtı.
Bloomberg’e göre veriler, 2023'teki genel seçimler öncesinde ekonomiyi soğutmadan fiyat istikrarını sağlamaya çalışırken yeni merkez bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu'nun karşı karşıya olduğu zorluğu ortaya koyuyor.
Kavcioğlu, atanmasının ardından politika sürekliliği sözü verdi ve fiyat artışlarının hızının Nisan ayında zirve yaptığını söyleyerek gösterge faiz oranını bu ayki ikinci toplantı için %19'da değiştirmedi. Tüketici enflasyonu Nisan'da hızlanarak %17,14'e yükseldi.