‘ABD’nin Iraklı bankaya yaptırım uygulaması işlemleri engellemez’

31-01-2024
Etiketler Irak Merkez Bankası Dolar ABD Dinar
A+ A-

Erbil (Rûdaw) -  Eski Irak Merkez Bankası Müdür Yardımcısı Falih Davud, Irak dinarının Haziran ayına kadar ABD doları karşısında değer kazanacağını söyledi.

Rûdaw TV’de Ekonomi bültenine konuk olan Falih Davud, Irak dinarının değerinin piyasaya ve talebe bağlı olduğunu belirterek, “Dinarın değerinin belirlenmesinde Merkez Bankası değil döviz piyasası rol oynuyor” dedi.

Davud, “ABD Hazine Bakanlığı ve Merkez Bankası’nın (FED) Irak'a dolar transferi konusunda son dönemde aldığı önlemler doların değer kaybetmesine neden oldu, bu da dinarın dolar karşısında istikrarsızlığının nedeni oldu” diye konuştu.

Elektronik platforma güvenin döviz kuru üzerinde olumlu bir yan etkisi olduğunu belirten Davud, “Bu yıl Haziran ayına kadar dinarın değeri dolar karşısında yükselecek” yorumunu yaptı.

Falih Davud, “ABD'nin politika talebi ile dolar arzı arasında bir boşluk var. Irak Merkez Bankası 2023'ün ikinci yarısından bu yana politikasını ülkelerle yerel para birimleriyle ticaret yapmaya yönelik ikili anlaşmalar şeklinde güncelledi. Örneğin Türkiye ile ticari alışverişin lira üzerinden yapılmasına yönelik bir anlaşma imzalandı. Bildiğim kadarıyla şu an doların yanı sıra iki ülke arasında kendi para birimleri ile de ticaret yapılıyor ve bu anlaşma başarılı olmuştur” dedi.

ABD Hazine Bakanlığı, “terörün finansmanı için kanal görevi gördüğü” gerekçesiyle Iraklı Al-Huda Bank’ı kara para aklama kaynağı olarak tanımladı ve bankanın sahibine yaptırım uyguladı.

Falih Davud, bu tür kararlar için Irak Merkez Bankası, ABD Merkez Bankası, ABD Hazine Bakanlığı ve Kara Para Aklama Bürosu arasında koordinasyon olması gerektiğini söyledi.  

Al-Huda Bank'a yönelik yaptırımların dolar dışındaki para birimleriyle işlem yapmasını engellemeyeceğini belirten Davud, "Merkez Bankası, eğer yaptırım uygulanırsa Al-Huda'nın diğer para birimleriyle nasıl işlem yapabileceğini açıklamalı" şeklinde konuştu.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli