APIKUR Sözcüsü: Kürdistan petrolünün ihracı için Irak'la görüşüyoruz

31-01-2024
Etiketler APIKUR Kürdistan Petrolü Irak Myles Caggins
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – APIKUR Sözcüsü Myles Caggins,  Kürdistan petrolünün dünya pazarlarına ulaştırılması için Irak'la görüşmelerde bulunduklarını söyledi.

Kürdistan Bölgesi'ndeki bir grup yabancı petrol şirketini bünyesinde barındıran Kürdistan Petrol Endüstrisi Birliği (APIKUR) Sözcüsü Myles Caggins, canlı yayında  Rûdaw TV’de Muhammed Şeyh Fatih’in sunduğu Ekonomi Bültenine konuk oldu.

APIKUR Sözcüsü, petrol şirketlerinin Kürdistan Bölgesi'nde çalışmaya istekli ve devam etmek konusunda kararlı olduklarını belirterek, petrol ihracatındaki sorunların devam etmesi durumunda 10 milyar dolarlar kaybetme riskiyle karşı karşıya olduklarını sözlerine ekledi.

Kürdistan petrolünün dış pazara ihracının yeniden başlaması için Bağdat ile görüşmelerde bulunduklarını belirten APIKUR Sözcüsü Myles Caggins Sözcü, "Kürdistan petrolünün dünya pazarına sunulması için Irak'la görüşmelerde bulunduk. Tüm taraflarla konuşmak istiyoruz. Paranın 2022'de nasıl geri alınacağına dair garanti almak istiyoruz" dedi.

APIKUR Sözcüsü, 2022’de petrol ve doğal ürünlerin sondajı, çıkarılması ve ihracatı için harcadıkları paranın büyük çoğunu almadıklarını söyledi.

Miles Caggins, bu hafta Doğal Kaynaklar Bakanlığı ile görüşerek 1 milyar dolar talep edeceklerini belirtti.

Caggins, Kürdistan Bölgesi'nde çalışmaya istekli ve petrol çıkarma faaliyetlerini devam ettirme konusunda kararlı olduklarını dile getirdi.

Irak’a devredildiğinden beri Kürdistan petrolünün yurt içinde satış fiyatı yurt dışına göre daha düşük olduğunu bunun da mali kayıplara neden olduğuna dikkat çekti.

Sözcü ayrıca petrol üretimi konusunda Kürdistan'ın altyapısını daha da geliştirmesi gerektiğini ve petrol üretimine daha fazla bütçe ayrılması gerektiğine işaret etti.

Caggins, Irak Başbakanı Muhammed Şiya Sudani’nin ABD ziyaretinin Kürdistan'ın petrol ihracatı sorununu çözmek için son şans olmasa da ABD hükümetinin Irak başbakanına petrol ihracatına devam etmesi için baskı yapması için mükemmel bir fırsat olduğunu söyledi.

APIKUR yetkilisi "ABD, Kürdistan Bölgesi'ne hem kamusal hem de özel alanda büyük yatırımlar yaptı. Ne yazık ki durum önceki mektubumuzdan bu yana daha da kötüleşti.Irak hükümeti bu yatırımların geri dönüşünü engelliyor. Örneğin ABD Kalkınma Yardımı Ajansı Kürdistan Bölgesi'nin enerji sektörüne 300 milyon dolar yatırım yaptı” dedi.

Rûdaw TV Ekonomi Bülteni suncusu  Muhammed Şeyh Fatih’in "APIKUR üyesi petrol şirketleri hangi maliyetle petrol üretip faaliyetlerine devam edebilir mi?” sorusuna Caggins, petrolün dünya fiyatının sürekli değişmesi nedeniyle ücretler veya şirketlerin varil üretme hakları gibi sabit bir maliyeti dikkate almanın iyi olmadığını düşündüklerini söyledi.

Myles Caggins, petrol üretiminde varil başına 20,6 dolar ücret teklif edildiğini, ancak maliyetin 70 dolara ulaşması ve petrol fiyatının günümüzde 80 dolara dayanması nedeniyle bunu kabul etmediklerini, Brent petrolün ise şu anda doların üzerinde işlem gördüğünü açıkladı.

Kürdistan Petrol Endüstrisi Birliği (APIKUR) Kongre'ye yazdığı mektupta aynı noktayı vurguluyor:

 “Irak hükümetinin acilen iki sorunu çözmesi gerekiyor: ABD ve Batılı şirketlerin faaliyetlerine devam edebilmesi için gerekli olan Irak bütçesinden Kürdistan Bölgesi'ne düşen payı ödemek. Ayrıca şirketlerin sözleşmelerine göre petrol ihracatı karşılığında geçmiş ve gelecekteki mali haklarını da garanti altına almak.”

Miles Caggins, yalnızca şimdi ve gelecekte ürettikleri petrol için adil bir ödeme almak istediklerini değil, aynı zamanda önceki mali haklarının da Kürdistan Bölgesel Yönetimi tarafından ödenmesini talep ettiklerini söyledi.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli