URFA - Çiftçiler yağışlardan dolayı mağdur oldu

Erbil (Rûdaw) - Urfa’da yoğun yağış nedeniyle binlerce dönüm pamuk ve mısır tarlada kaldı.

 

Urfa’da son dönemlerde yoğun ve aralıksız yağış nedeniyle pamuk ve mısır hasadı yapılamadı.

 

Rûdaw’a konuşan Teperek köyünden çiftçi Ahmet Demir, “Aşırı yağıştan dolayı köyümüzde yüzlerce dönüm pamuk ve mısır tarlada kaldı” dedi.

 

Yağışların aralıksız yağmasından dolayı mısırın kurumadığını belirten Demir, yağış sonucu oluşan çamurdan dolayı biçerdöverlerin tarlaya giremediğini ifade etti.

 

Özellikle pamuk ve mısır üreticileri yağışlardan dolayı toplayamadıkları ürünlerinin tarlada kalması ve yağmur suyu yemesi sonucu büyük zarara uğradı. Normal şartlarda Kasım ayında hasadı tamamlanıp yerine başka ürün ekilmesi gereken pamuklar tarlada kaldı.

 

Ayrıca, geçen yıl metrekareye toplam 40 kg yağış düşerken bu yıl 240 kg yağış düştü. Yağışlar, tarlada kalan pamuğun kalitesinin düşmesine neden olurken mısırda da küflenmeye neden oluyor.

 

Müstakil ve Sanayici İşadamları Derneği (MÜSİAD) Urfa Şubesi Eski Başkanı Mahmut Barut ise yaptığı açıklamada, “Urfa tarımsal anlamda çok zor bir dönemden geçiyor. Pamuk ve mısırın yüzde 40’ı yoğun yağışlardan dolayı hasat edilemedi. Hasatı yapamayan çiftçilerin tespitleri yapılıp, derhal konuya el atılmalı. Aksi takdirde Urfa ekonomik anlamda çok zor bir döneme girecektir. Yetkililer göreve. İvedilikle tespitler yapılıp zarar ziyan açığa çıkarılmalı.  İlgili çiftçilere faizsiz kredi seçeneğiyle destek olunmalı. Piyasalar rahatlamalıdır. Bu durum Urfa’yla ilgili görev üstlenen herkesin üstüne vazifedir” ifadelerini kullandı.