Starbucks, ülkedeki 2000 şubesini virüs nedeniyle kapattı

Haber Merkezi- Amerikan kahve zinciri Starbucks, Çin'de ortaya çıkan ve kısa sürede 15 ülkeye yayılan koronavirüs nedeniyle ülkedeki 2000 şubesini geçici bir süre kapatma kararı aldığını duyurdu.

Çin’de ülke genelinde etkili olan yeni tip koronavirüs (2019-nCoV) salgını nedeniyle can kaybı 170’e, virüs bulaşan kişi sayısı 7 bin 711’e çıktı. Bunlardan bin 370’inin durumunun ağır olduğu kaydedildi. Virüs taşıdığı şüpheli olan kişi sayısı 12 bin 167 olarak açıklanırken, koronavirüs teşhisi konulan kişilerle temas ettikleri gerekçesiyle müşahede altına alınanlar 81 bin 947 oldu.

Kahve zinciri Starbucks da virus nedeniyle alarma geçti.

Starbucks, koronavirüs salgınında personelini korumak ve hükümetin salgını kontrol altında tutma çabalarına destek olmak için Çin'deki şubelerinin yarısından fazlasını kapattığını açıkladı.

Starbucks CEO'su Kevin Johnson şirketin “çok dinamik bir süreçten” geçtiğini söyledi.

Şirket yetkililerine göre, Starbucks ilk çeyrekte beklenenden daha iyi performans sergilediği için yıllık kar tahminlerini revize etmeyi planlıyordu. Ancak virüs salgını nedeniyle bu kararından vazgeçti.

Çin'de yaklaşık 4 bin 300 şubesi bulunan şirket, hızla büyüyen salgının finansal performansını etkileyeceği uyarısında bulundu.

Starbucks'ın ABD dışındaki en büyük pazarı olan Çin’de şirket küresel satışlarının yüzde 10'unu bu ülkede yapıyor. Bu nedenle Çin pazarı şirketin büyüme hedeflerinin lokomotifi konumunda görülüyor.

Bu arada koronovirüsün risk değerlendirmesinde hata yaptıklarını kabul eden Dünya Sağlık Örgütü, ölümcül virüs ile ilgili acil toplanma kararı aldı.

Sağlık Örgütü, ölümcül virüsün 15 ülkeye yayıldığını belirterek, "Tüm dünya alarmda olmalı" açıklamasını yaptı.