Erbil (Rûdaw) – Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) Başkanı Mehmet Kaya, Türkiye ile Kürdistan Bölgesi arasında turizmin geliştirilmesi için bir çalıştay düzenleyeceklerini, buradan çıkacak olan sonuçların kendileri için yol haritası olacağını kaydetti.
Mehmet Kaya Başkanlığı’ndaki bir DTSO heyeti, Duhok’ta düzenlenen 1’inci Uluslararası Duhok Turizm Fuarı’na katıldı.
Daha sonra Rûdaw TV özel yayınında Hêvidar Zana’nın sorularını cevaplayan Mehmet Kaya, Kürdistan Bölgesi ile Türkiye arasındaki turizmin daha fazla geliştirilmesi için Habur Sınır Kapısı’nın İbrahim Halil tarafının modernize edilmesi ve vize ücretlerinin kaldırılması gerektiğini söyledi.
Mehmet Kaya, Erbil, Duhok ve Süleymaniye’yi turizmin “Altın üçgen” olarak tanımladıkları Mardin, Diyarbakır ve Urfa destinasyonları ile turistik anlamda buluşturarak genişletmek istediklerini söyledi.
Kürdistan Bölgesi’nin üç büyük ili olan Erbil, Duhok ve Süleymaniye’yi Diyarbakır’ın sağlık kapasitesi ile de buluşturarak sağlık turizmi başlatmayı planladıklarını ifade den Kaya, Diyarbakır'ın ilk turizm fuarını da 2022’nin Mart ayında TÜRSAB ile birlikte düzenleyeceklerini duyurdu.
Sağlık turizmi dünyada hızla yayılıyor
“Mezopotamya altın üçgeni” destinasyonunun genişlemesi gerektiğini belirten Kaya şöyle konuştu: “Tabii biz hep şunu ilke edindik. Kürdistan bizim kardeş kardeş bölgemiz aynı dili aynı kültürü kullanıyoruz. Bizim turizmimizin artması çevre illerimiz ile birlikte olursa mümkündür. Biz geçen yıl ‘Mezopotamya altın üçgeni’ diye Urfa, Mardin ve Diyarbakır eksenli bir tur destinasyonu başlattık. Bu destinasyon gittikçe daha çok bölgeyi kapsamalı. Nedir bu işte Duhok, Erbil, Süleymaniye gibi alanların da tarih ve kültür anlamında çok zengin olduğunu biliyorduk. Duhok’ta yapılan fuara Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası olarak çok önem verdik. Bu turizm destinasyonlarının Kürdistan ayağını nasıl güçlendirebiliriz diye üzerinde çalışıyoruz. Bu amaçla gelip ilk fuara katıldık, yetkililerle de görüşme yapıp bir takvimi çıkardık. Temmuz ayında bir sağlık turizm çalıştayı da yaptık. Duhok, Erbil ve Süleymaniye’den sağlık temsilcilerinin katıldığı çalıştayı Diyarbakır'da yaptık. Sağlık turizmi dünyada hızla yayılan bir turizm alanı. Diyarbakır sağlık alt yapısı bakımından güçlü bir kent. Süleymaniye, Erbil ve Duhok’taki kardeşlerimize daha rahat sağlık hizmeti nasıl verebiliriz… Bunun çalışmasıydı ve bir yol haritası çıkardık. Bunu yakında belki Duhok'ta taraflarla paylaşacağız.
Hedefimiz Diyarbakır ve Duhok'ta iki tane turizm çalıştayı da yapmak. Turizmin önündeki engeller neler, bu engellerin kaldırılması ve karşılıklı turizmin geliştirilmesi için neler yapılabilir… Bunları çalıştayda ele alacağız. Tarafların bütün resmi yetkililerinin katılacağı çalıştayın sonucu doğrultusunda da adımlar atacağız. Sonuç bildirgesi bizim yol haritamız olacak.”
‘Kürdistan Bölgesi’nin tanıtımı yapılmamış birçok yeri var’
Kürdistan Bölgesi’nin Türkiyeli turistlere tanıtılması gerektiğini vurgulayan Kaya “Kürdistan Bölgesi'nin henüz turizme kazandırılmamış ve tanıtımı yapılmamış birçok yeri olduğunu biliyoruz. Türkiye'nin batısı henüz bunun farkında değil. Buralara ulaşmak için de biz özellikle Mezopotamya altın üçgeni dediğimiz Mardin, Diyarbakır ve Urfa'yı kapsayan alanının genişletilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bu üçgene Duhok, Süleymaniye ve Erbil’in de katılmasının özellikle Türkiye'deki turistlerin gelişini kolaylaştıracağı düşüncesindeyiz” dedi.
İbrahim Halil kapısı modernize edilmeli
Türkiye ile Kürdistan Bölgesi arasında turizmin ilerlemesi için tavsiyelerde bulunan ve engelleri sıralayan DTSO Başkanı Mehmet Kaya şöyle devam etti:
“Turizmin geliştirilmesindeki temel sorunlardan birincisi sınır kapısı. Kapının Habur tarafı modernize edildi ama İbrahim Halil tarafının da modernize edilmesi lazım ki insanlar giriş çıkışlarda çok rahatlıkla geçsinler. Bu turist için de geçerli, tüccarlar için de geçerli. İkinci önemli husus da vize ücretleri. Türkiye'de vize ücretleri oldukça yüksek. Şu an dünyanın hiçbir yerinde bu ücretlerle komşuların ülkenize gelmesini bekleyemezsiniz. Bununla ilgili görüşmelerimiz devam ediyor. Bütün seyahatlerin vizeden muaf tutulması gerektiğini düşünüyoruz. Bu alanda çalışıyoruz. Bunun kısa süre içerisinde düzeleceğine inanıyorum.”
Yorumlar
Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın
Yorum yazın