DNO, Kürdistan Bölgesi'ndeki petrol üretimini durdurdu

29-03-2023
Etiketler DNO Kürdistan Bölgesi Petrol
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - Norveçli petrol ve gaz şirketi DNO, Kürdistan Bölgesi'ndeki petrol üretimini “zorunlu olarak” askıya aldığını açıkladı. Şirket, Kürdistan Bölgesi’ndeki sahalarından günde 107 bin varil petrol üretiyordu.

DNO, kendilerine verilen üretimi geçici olarak durdurma talimatından dört gün sonra Kürdistan Bölgesi’nde işletilen petrol sahalarını düzenli bir şekilde kapatmaya başladığını duyurdu.

Şirket, Uluslararası Tahkim Mahkemesi’nin kararının ardından petrol üretimini depolama tanklarına yönlendirdiğini ancak depolama kapasitesinin de sınırlı olduğunu duyurmuştu.

DNO, Tawke ve Peşhabir sahalarında, 2022'de günlük ortalama 107 bin varil petrol üretimiyle Kürdistan'ın toplam ihracatının dörtte birini temsil ediyordu.

Şirketten yapılan açıklamaya göre, Peşhabir üretimi dün gece durduruldu ve ertelenmiş bakım yapmak için planlar yapıldı. Aynı şekilde Tawke’deki üretimin zorunlu olarak durduruldu.

DNO İcra Kurulu Başkanı Bijan Mossavar-Rahmani, "Devam eden arz kesintisinin petrol fiyatları üzerindeki olası etkisi ve küresel finans piyasalarında kırılgan bir dönemden geçildiğinden dolayı, durumun bu noktaya gelmesi talihsiz bir durum" dedi.

Irak, Türkiye'nin kendi izni olmadan Kürdistan Bölgesi ve Kerkük'ten ham petrol ihracatına izin vererek “1973'teki bir boru hattı geçiş anlaşmasını ihlal ettiği” iddiasıyla Ankara’ya karşı Uluslararası Tahkim Mahkemesi’ne davası açmıştı.

Mahkemenin kararının ardından Irak Petrol Bakanlığı, Kürdistan Bölgesi ve Kerkük'ten Ceyhan limanına yapılan ham petrol ihracatının durdurulduğunu açıkladı.

Kürdistan-Ceyhan Boru Hattı, Akdeniz ve diğer rafinerilere ihraç edilmek üzere günde yaklaşık 400 bin varil petrol taşıyordu.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli
 

Son paylaşılanlar

Foto: Rûdaw Grafik

OPEC: Küresel enerji talebi 2050'ye kadar yüzde 24 artacak

Küresel birincil enerji talebinin 2050'de geçen yıla kıyasla yaklaşık yüzde 24 artışla günlük 374,1 milyon varil petrol eşdeğerine ulaşacağı öngörülüyor.