Türkiye, enerji devi ExxonMobil ile Rus doğal gazına dair görüşüyor

28-04-2024
Etiketler Türkiye ExxonMobil Doğan gaz
A+ A-

Haber Merkezi – Türkiye’nin, ABD'li enerji devi ExxonMobil (XOM.N) ile görüşmelerde bulunduğu bildirildi.

Financial Times'ta (FT) bugün yer alan habere göre, Türkiye’nin Rus doğal gazına olan bağımlılığını azaltmak amacıyla sıvılaştırılmış doğal gaz satın almak için milyarlarca dolarlık bir anlaşmaya varıldı.

Türkiye Enerji Bakanı Alparslan Bayraktar, FT'ye verdiği röportajda, ülkesinin, kendisini herhangi bir ortağa daha az bağımlı hale getirecek "yeni bir tedarik portföyü" oluşturma arayışında olduğunu söyledi.

Bayraktar, FT'ye verdiği demeçte, Türkiye'nin Exxon ile görüşülmekte olan uzun vadeli bir anlaşma yoluyla yılda 2,5 milyon tona kadar doğal gaz temin edeceğini söyledi.

Bakan Bayraktar anlaşmanın on yıl sürebileceğini de sözlerine ekledi.

Bayraktar, Exxon anlaşmasının ticari şartlarının halen tartışıldığını söyledi.

Türkiye'nin Exxon'la yaptığı bildirilen anlaşma, Avrupa'nın Ukrayna'daki çatışmaya tepki olarak Rus boru hattı üzerinden gaz ithalatını azaltmak için küresel üreticilerden doğal gaz alımlarını artırması nedeniyle Rusya'nın Avrupa'ya ihracatının düştüğü bir dönemde gerçekleşti.

Verilere göre, Rusya'nın Avrupa'ya sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) ihracatı 2023 yılında %1,9 düşüşle 15,8 milyon metreküpe geriledi.

Petrol ve doğalgazı az olan Türkiye; Rusya, Azerbaycan ve İran'ın yanı sıra Cezayir, Katar, ABD ve Nijerya'dan yapılan gaz ithalatına oldukça bağımlı bulunuyor.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli