DTSO Başkanı Kaya: Sınır kapısındaki sorunların temelinde siyaset var

27-12-2022
Foto: Rûdaw
Foto: Rûdaw
Etiketler DTSO Mehmet Kaya İbrahim Halil Sınır Kapısı
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kaya, İbrahim Halil Sınır Kapısı’ndaki yoğunluk sorununun çözülmemesinin temelinde siyaset olduğunu söyledi.

Rûdaw TV’de Hêvîdar Zana’nın sunduğu bültene konuk olan Kaya, İbrahim Halil (Habur) Sınır Kapısı’ndaki yoğunluk sorununun çözülmemesi hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Sorunların çözümünün zor olmadığının altını çizen Kaya, “Doğrusu, bunun temelinde siyaset olduğunu söyleyebiliriz. Çünkü sorunları tek tek ele aldığımız zaman aslında çözülmeyecek sorunları olmadığını görebiliyoruz. Siyasi akıl daha olumlu bir hava yarattığı takdirde bu sorunların hemen hemen hiçbiri olmayacaktır diyebiliriz” diye konuştu.

Rûdaw’ın yayınından sonra iki taraf yetkililerin bir araya gelerek çözüm önerilerinde bulunduğunu aktaran Kaya, “İş insanlarımızın yaşadığı asıl sorun Habur Sınır Kapısı’nda yaşanan. İş insanları Kürdistan’a gidip döndükten sonra arabada 10 saat, 12 saat, daha fazla, 2 gün köprüde beklemek zorunda kalıyorlar” ifadelerini kullandı.

Kaya’nın konuya ilişkin yaptığı değerlendirmelerin öne çıkan kısımları şu şekilde:

“Günde 4 bin tırın geçeceği kapasite var”

“Türkiye’den ortalama günde 3 bine yakın tır geçiş yapıyor. Maksimum kapasitenin 4 bin olduğunu söyleyebiliriz ama ihracat rakamımıza baktığımızda henüz 11-12 milyar dolar civarındayız. Her iki tarafın da özellikle Kürdistan Bölgesi ve Bağdat’a ticaret yapacak altyapısı var.

“Aramızdaki siyasi sorunu çözmeliyiz”

Biz 25-30 milyar dolarları çok rahatlıkla bulabilecek iki komşuyuz. İki sorunu çözeceğiz: Bir, aramızdaki siyasi sorun ki iki kardeşin yaşadığı bölgedir. O sorun bir an önce giderilmeli. İki, fiziki altyapı. Habur artık bu hâliyle ne kadar düzeltirsek düzeltelim tek başına bu ihracat rakamını oluşturacak kapasitede değil. Onun için ya Habur’u çok genişletmeliyiz ya da bir an önce Habur’a yakın ikinci bir kapı açmalıyız.

“İkinci bir sınır kapısı açılmalı”

Eğer ticaretin büyüğünü düşünüyorsak kapıların modernizasyonundan ziyade daha büyük bir Habur veya ikinci büyük bir kapı oluşturmak zorundayız. İki tarafın da mutabık kalacağı bir kapı oluşturmak zorundayız. Yoksa ticaret hacmimizin belirli bir rakamı aşma şansı olmaz.

Eğer iki ülke yetkilileri oturup konuyu çözmezse önümüzdeki dönemlerde ya ticaretimizden taviz vereceğiz ya da bu sorunları sürekli yaşayacağız çünkü o kapının her iki tarafının da kapasitesi tek başına buna uygun değil.

“SunExpress, Erbil’e uçuş başlatmak istiyor”

SunExpress, Erbil’e uçuş başlatmak istiyor. Bunu Erbil’de yetkililere de ilettik, oradan haber bekliyoruz. Erbil Hükümeti’nden bu konuyla ilgili bir adım atmasını bekliyoruz.

“THY uçuşlarının saatleri istediğimiz gibi değil”

Türk Hava Yoları (THY) ile görüşmelerimiz devam ediyor. Maalesef istediğimiz saatte uçuşu sağlayamadık. Dönem dönem bölgeden bazı uçuşlar başlatıldı ama uçuş saatleri istenildiği gibi olmadığı için bir türlü randımanlı uçuş sağlanamadı.”

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli