İstanbul'da ev kiraları düştü, konut satışları azaldı

27-08-2023
Rawin Sterk
Foto: Rûdaw
Foto: Rûdaw
Etiketler İstanbul Konut Kira Ev Fiyatları TÜİK
A+ A-

İstanbul (Rûdaw) - İstanbul'da bu yıl yaz mevsiminde turist sayısında yaşanan azalma ve sayıları 2 milyona yaklaşan üniversite öğrencilerinin yaz tatili için memleketlerine dönmeleri ile kiralık evlerin fiyatlarında düşüş yaşandı. Öte yandan konut satışları yükselen fiyatlar nedeniyle geriledi.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı 2023 yılı Temmuz ayı konut satış istatistiklerine göre Ocak-Temmuz döneminde Türkiye genelinde konut satışları bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 17,7 azaldı. Konut satışlarında İstanbul her zamanki gibi bu defa da yüzde 14,4 ile en yüksek paya sahip oldu.

Öte yandan TÜİK’e göre, 2022 yılında Türkiye’de en fazla göç alan da en fazla göç veren şehir İstanbul oldu.

Ancak bir yandan deprem endişesi nedeniyle yaşanan göç, bir yandan bu yıl turizmde diğer yıllara oranla yaşanan durgunluk ve bir yandan da yaz tatiline denk gelmesi, megakentte kısa süre önce yaşanan kiralık ev bulma sorununu da bir nebze düşürdü.

Emlakçı Cengiz Şahin, “Şu anda ev fiyatları biraz daha geri geldi. Ev seçenekleri ve alternatifleri arttı. Gerek yaz dönemi ve gerekse öğrencilerin memleketine geri dönmesi, taşınma mevsimi, bunların hepsini üst üste koyduğumuz zaman seçenekler şu anda arttı. Tabii ki bu sene turizm sezonunda biraz daha geriye gelmesiyle beraber alt kiralamalar ve havayolu BNB'leri de etkili oldu. Dolayısıyla seçenekler arttı ve fiyatlar biraz geri geldi” dedi.

İstanbul'daki en ucuz evin fiyatı 5 milyon lira yani yaklaşık 185 bin dolar. Emlakçılar en yüksek maaşlı çalışanların bile ev alamadığını söylüyor.

Pazarlama Danışmanı Yalçın Bayezitlioğlu, “Çok ciddi anlamda turizmde de bir azalma var, özellikle İstanbul bölgesinde. Zaten bu fiyatlarla satarsak kime satabileceğiz? Düşünsenize bir dairenin minimum 5 milyon liradan başladığını 15 milyon liraya bandında bir fiyat aralığında kaç kişi daire satın alabilir? En iyi bürokrat, en iyi devlet memuru en iyi müsteşar bile bu paraları biriktiremezler” diye konuştu.

İstanbul, nüfus bakımından Türkiye'nin en büyük şehri. Resmi istatistiklere göre kentte 15 milyon 907 bin 951 kişi yaşıyor ve bu Türkiye nüfusunun yüzde 18,65'ine tekabül ediyor. İstanbul’da 4 milyon 500 bine yakın konut bulunuyor.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli