TÜRK-İŞ açlık ve yoksulluk sınırını açıkladı
Haber Merkezi - Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu'nun “açlık ve yoksulluk sınırı” araştırmasına göre, dört kişilik bir ailenin açlık sınırı 2 bin 59 TL oldu. Buna göre Türkiye’de yoksulluk sınırı ise 6 bin 705,94 TL.
TÜRK-İŞ'in “açlık ve yoksulluk sınırı” araştırmasına göre ağustos ayında dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) 2 bin 58,72 TL, gıda harcaması ile birlikte giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı ise (yoksulluk sınırı) 6 bin 705,94 TL oldu.
Evli olmayan çocuksuz bir çalışanın ‘yaşama maliyeti’ aylık 2 bin 540,97 TL olarak hesaplandı.
Yılbaşından bu yana geçen sekiz ayda bir ailenin mutfak harcamasındaki artış tutarı 118 TL’ye ulaştı.
Gıdanın yanı sıra yapılması zorunlu diğer harcamalarla birlikte aile bütçesine gelen ek yük, yılbaşına göre 384 TL oldu. Bir önceki yıla göre değişim gıda harcamasında 246 TL, toplam harcamada ise 802 TL olarak hesaplandı.
TÜRK-İŞ’ten yapılan açıklamada, “Çalışanların içinde bulunduğu geçim koşullarının olumsuzluğu yaşanılan enflasyonun da ötesindedir. Devlet tarafından ülke genelinde tespit edilen ortalama aylık kiranın 963 TL olduğu ve fakat asgari ücretin aylık net 2 bin 20 TL olduğu bir ekonomik yapıda ücretli çalışanlar ve emekliler, sürekli olarak fedakarlığa zorlanmaktadır. Yılbaşına göre bekar bir çalışanın yaşama maliyeti 148 TL artarak, aylık net 2 bin 541 TL olmuştur. Mevcut asgari ücret değil bir ailenin, bir kişinin bile geçimini karşılamaktan uzak kalmaktadır” ifadeleri kullanıldı.
TÜRK-İŞ’in verileri temel alındığında Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin “gıda için” yapması gereken asgari harcama tutarı bir önceki aya göre yüzde 0,80 oranında geriledi.
Yılın ilk sekiz ayı itibarıyla fiyatlardaki artış yüzde 6,06 oranında oldu. Gıda enflasyonunda son 12 ay itibarıyla artış oranı baz etkisiyle yüzde 13,59 olarak hesaplandı. Yıllık ortalama artış oranı ise yüzde 22,19 oldu.