Güvenli plaj arıyorlar

Haber Merkezi - Avrupalı turistlerin bu yıl bombalı saldırılar, mülteci krizi ve Suriye'deki çatışmalar nedeniyle, Türkiye, Mısır ve Tunus gibi ülkelerin yerine, "daha güvenli ülkeleri" tercih edeceği belirtiliyor.

 

Güvenlik endişeleri nedeniyle Avrupalı turistlerin öncelikli tercihi, İspanya, İtalya, Fransa ve Portekiz.

 

Hollanda, Almanya, İngiltere ve Belçika başta olmak üzere Avrupalı turistlerin yoğun ilgisi nedeniyle İspanya ve Portekiz'deki yatakların tamamı şimdiden dolmak üzere.

 

Hollanda İstatistik Kurumu (CBS) kurumunun araştırmasına göre, geçen yıl Tunus'ta yaşanan bombalı saldırılar turizmi önemli ölçüde etkiledi. Yılın üçüncü çeyreğinde bu ülkeye giden Batılı turist sayısı yüzde 80 oranında azaldı.

 

Saldırılar yüzünden Mısır'a yönelik turist akımı da yarı yarıya azaldı.

 

Avrupalı turistin en fazla ilgi gösterdiği ülkelerin başında gelen Türkiye ve Yunanistan'ı da, "terör endişesi", "Suriye sorunu" ve "mülteci krizi" nedeniyle sıkıntılı bir sezon bekliyor.

 

Hollanda'daki araştırmaya göre "güvenlik kaygıları" nedeniyle Batılı turistler Türkiye'ye mesafeli.

 

Geçen yıl Türkiye'ye giden Hollandalı turist sayısı, önceki yıllara göre 100 bin kişi daha azaldı.

 

Bu yıl mülteci krizi ve yaklaşan "Suriye savaşı" yüzünden hem Türkiye'nin hem de Yunanistan'ın kaybının daha fazla olacağı öne sürülüyor.

 

Batılı turistler, mülteci akını nedeniyle Yunan adalarına gitme konusunda çok istekli görünmüyor.              

 

Avrupalı turistin tatil harcamaları İspanya, Portekiz, Fransa ve İtalya'nın yanı sıra Avusturya ve Almanya'da da artış gösteriyor. (Kaynak: BBC)