Merkez Bankası’ndan Kur Korumalı Mevduat kararı: Asgari faiz zorunluluğu kaldırıldı

25-09-2023
Rûdaw
Etiketler Türkiye Kur Korumalı Mevduat KKM
A+ A-

Haber Merkezi - Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Türk lirası dönüşümlü Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesaplarında asgari faiz zorunluluğunu kaldırdı.

Uygulama talimatında yapılan değişiklikle TL dönüşümlü kur korumalı hesaplarda asgari faiz zorunluluğu kaldırıldı. Böylece bankaların TL dönüşümlü kur korumalı hesaplara politika faizinin altında faiz verebilmesinin önü açıldı.

Yapılan değişiklikle standart TL mevduat desteklenirken, KKM'ye verilen faiz cazip olmayacak.

Merkez Bankası'nın politika faizinden düşük oranlar uygulanan KKM hesaplarında kur farkının banka tarafından ödenecek faiz veya kâr payından yüksek ancak politika faizi ile hesaplanan tutardan düşük olması durumunda aradaki farkın tamamı banka tarafından karşılanacak.

Kur farkının politika faizi ile hesaplanan tutardan yüksek olması durumunda ise söz konusu destek tutarının, politika faizi ile hesaplanan tutara kadar olan kısmı banka tarafından ödenirken üzerindeki kısmı Merkez Bankası tarafından ödenecek.

KKM'den çıkış adımları

Merkez Bankası, 21 Ağustos'ta bankaların menkul kıymet tesisi uygulamasında yapılan değişiklik ile, vadesi gelen kur korumalı mevduat hesaplarını standart TL mevduata dönüştürme hedefi getirmişti. Karar, birçokları tarafından "KKM'den çıkışın ilk adımı" olarak değerlendirilmişti.

TCMB, 14 Eylül'de ise KKM'nin cazibesini azaltmayı hedefleyen ikinci kararında KKM'nin yoğunlaştığı 6 aya kadar vadelinin zorunlu karşılık oranını 10 puan artırılarak yüzde 25’e yükseltmişti.

KKM hesapları 101 milyar lira geriledi

Ayrıca eylülde ise TL'ye geçişlerin hızlandığını gösteren veriler doğrultusunda gerçek kişiler için aylık yüzde 2 olarak belirlenen TL payı artış hedefi, yüzde 2,5'e yükseltilmişti. Ayrıca, TL'ye geçiş ve yenileme ile TL payı hesaplamalarında revizyona gidilmişti.

Alınan kararların ardından KKM hesapları 4 haftada 101 milyar lira gerileyerek 3,3 trilyon lira seviyesine çekilmişti.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli
 

Son paylaşılanlar

Foto: Rûdaw Grafik

OPEC: Küresel enerji talebi 2050'ye kadar yüzde 24 artacak

Küresel birincil enerji talebinin 2050'de geçen yıla kıyasla yaklaşık yüzde 24 artışla günlük 374,1 milyon varil petrol eşdeğerine ulaşacağı öngörülüyor.