Bloomberg: Türkiye'de altın üretimi rekora gidiyor
Haber Merkezi - Bloomberg haber ajansı, Türkiye'de altın üretiminin rekora gittiğini, yerli üreticinin ürettiği altının tek alıcısının Merkez Bankası olduğunu bildirdi. Ajansa göre döviz kurunun hızla artması ve Türk Lirası'nın değer kaybetmesiyle altına olan ilgi arttı.
Altın Madencileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Yücel, Bloomberg'e konuştu.
Hasan Yücel son 25 yılda altın talebinin 160 ton olduğuna, sadece bu yılki talebin ise yaklaşık 150 ton olduğuna dikkat çekti.
Yücel, Merkez Bankası'nın 2017'de yapılan değişiklikle yerli üreticiden ilk alıcı olarak altın alma hakkına kavuştuğunu belirterek "Değişikliğiyle birlikte TCMB, bizim tek alıcımız haline geldi. Bugüne kadar ürettiğimiz tüm altını aldı" diye konuştu.
"44 ton külçe altın üretilecek"
Yücel'in verdiği bilgilere göre, Türkiye'de üretim yapan altın madeni şirketleri bu yıl ortalama 44 ton külçe altın üretimi gerçekleştirecek. Bu rakam 2019'da 38 ton olarak gerçekleşmişti.
Merkez Bankası verilerine göre de banka 2019 sonunda rezervlerinde 411,8 ton altın bulundurmuştu. Merkez Bankası'nın 2019 altın rezervinin 372 tonu Borsa İstanbul'da, 5,9 tonu ise Bank Of England'da tutuluyor.
Ons fiyatları iştahları da artturdı
Yücel, ons altın fiyatlarının Ağustos ayında 2 bin doları aşmasıyla birlikte başta yerli yatırımcı olmak üzere altın üretimi için iştahların arttığını söyledi.
Türkiye'de 6 bin 500 tonluk potansiyel ve en az 1500 tonluk çıkarılabilir altın rezervi bulunduğu belirten Yücel, 2000-2019 yılları arasında ülkenin 340 ton fiziki altın ürettiğini ifade etti.
Altın Madencileri Derneği, Türkiye'nin 2019 yılında ithal ettiği 160 ton altın için 7,2 milyar dolar ödediğini, yılın ilk 7 ayında ise 137 ton altın ithal edildiğini açıklamıştı.
“Doğal gaz keşfinden daha büyük bir kaynak”
Nurol Holding A.Ş.'nin altın madenciliği şirketi Tumad Madencilik A.Ş.'nin CEO'su olan Hasan Yücel ise Türkiye'nin 6 bin 500 tonluk potansiyel ve en az 1500 tonluk çıkarılabilir altın rezervi bulunduğuna dikkat çekti.
Hasan Yücel, Türkiye'nin bin 500 tonluk geri kazanılabilir altın rezervinin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Cuma günü açıkladığı doğalgaz keşfinden daha büyük bir kaynak olduğunu söyledi.
Yücel, "Ülkenin altından elde edeceği katma değer, doğalgaz keşfinden çok daha büyük. Bu da altın üretiminde daha fazla devlet desteğine duyulan ihtiyacı açıkça ortaya koymaktadır" dedi.
Dünya Altın Konseyi Ağustos ayı itibarıyla Türkiye'nin altın rezervlerinin 583 tona yükseldiğini açıklamıştı.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) yılın ilk 3 ayında 72,7 ton net altın almıştı.
Dünya Altın Konseyi'nin verilerine göre, en fazla altın alan ülkeler sıralamasında Türkiye'yi 28 tonla Rusya, 7 tonla Birleşik Arap Emirlikleri, 6,8 tonla Hindistan, 2,8 tonla Kazakistan ve 2,2 tonla Özbekistan takip etmişti.
Merkez Bankası 2019'da da dünyanın en çok altın alan merkez bankası olmuştu.
2019 verilerine göre Merkez Bankası'nın rezervlerinde 411,8 ton altın vardı.
Bu rezervin 372 tonu Borsa İstanbul'da, 5,9 tonu ise İngiltere Merkez Bankası'nda tutuluyor.
Dünya Altın Konseyi ise Ağustos itibarıyla Türkiye'nin altın rezervlerinin 583 tona yükseldiğini açıkladı.
Yine Konsey'in verilerine göre Türkiye altın talebi açısından da dünyada beşinci sırada.