Erbil (Rûdaw) – İran’ın, Kürdistan Bölgesi'yle olan sınır kapılarını kapatması, Türkiye ile Kürdistan Bölgesi arasındali Habur Sınır Kapısı'nda yoğunluğu artırdı.
İran 10 günden beridir Kürdistan Bölgesi'yle sınırlarını kapatmış durumda.
Sınırlar kapanmadan önce İran'dan günlük 400 ton dolayında sebze ve meyve ithal ediliyordu.
Rûdaw'a konuşan sebze ve meyve ticareti yapan Recep Hacı, “Sınırlar kapanmadan önce İran'dan günlük 250 ile 350 ton arasında sebze ve meyve ithal ediliyordu. Ancak şimdi bu rakamın çok daha fazlası Türkiye'den, bir miktar da Suriye'den ithal ediliyor” dedi.
İran'dan ithal edilen sebze ve meyve, Kürdistan Bölgesi üzerinden Irak'ın orta ve güneyine gönderiliyordu.
Irak'ın güneyi ve ortasının sebze ve meyve ihtiyacının yüzde 50'sinden fazlası Kürdistan Bölgesi üzerinden gönderiliyordu.
Sebze ve meyve ticareti yapan Salim İsmail adlı işadamı ise, “Musul'un yanı sıra Irak'ın güneyindeki 14 kente mal gönderiyoruz. Eğer onlar olmazsa her iki taraf zarar eder. Çünkü maliyeti çok yüksek” diye konuştu.
Şwan Mustafa adlı esnaf, günlük satışlarının 800 bin dinardan (650 dolar), 400 bine düştüğünü ifade ederek, “Bu durum güneye mal gitmemesinden kaynaklanıyor. Ayrıca halkın da parası yok” ifadesini kullandı.
Kürdistan Bölgesi, yılda 3 milyon ton dolayında sebze ve meyveyi Türkiye ve İran'dan ithal ediyor. Bu rakamın yüzde 35'i İran'dan, yüzde 65'i de Türkiye'den geliyor.
Yorumlar
Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın
Yorum yazın