Irak Başbakanlık Danışmanı Allavi: Ceyhan’a petrol akışı yakında başlayabilir

24-09-2023
Etiketler Hüseyin Allavi Irak Kürdistan Bölgesi Petrol Türkiye Ceyhan Limanı
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani’nin danışmanı Hüseyin Allavi, yakın zamanda Kürdistan’dan Ceyhan Limanı’na petrol pompalanmasına yeniden başlanabileceğini söyledi.

Rûdaw TV’de öğlen bültenine konuk olan Hüseyin Allavi, önceki hükümetler döneminde Erbil ile Bağdat arasındaki sorunların çözümüne siyasi yaklaşıldığını belirterek, “Muhammed Şiya es-Sudani hükümetinde ise sorunlar siyasi değil, kurumsal olarak ele alınıp çözülüyor” dedi.

Allavi, “Kürdistan Bölgesi Hükümeti şimdi askeri olarak Irak Ulusal Güvenlik Konseyi'nin içinde yer alıyor. Kürdistan Bölgesi temsilcisi, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda başbakan başkanlığındaki Irak heyetinde yer aldı ve tüm toplantılarda hazır bulundu. Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) ve Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) iktidar koalisyonunda yer alıyor” ifadelerini kullandı.

Kürdistan Bölgesi’nin federal bütçedeki payı ve bu konuda yaşanan tartışmalara değinen Hüseyin Allavi, “Maaş meselesinin son bulması için kurumsal olarak uygulanacak 2023, 2024 ve 2025 federal bütçe yasalarının 11, 12 ve 13’üncü maddelerinde çok net bir yol haritası var. Ayrıca Irak Mali Denetleme ve Kürdistan Bölgesi Hükümeti Mali Denetleme bürolarının katılımıyla 2004'ten 2022'ye kadar geçmiş bütçelerde mali temizlik yapılıyor. Dolayısıyla kurumsal bir çözüm var ve Irak Hükümeti bunun üzerinde çalışıyor, Kürdistan Bölgesi Hükümeti de katılıyor” yorumunu yaptı.

Başbakan Mesrur Barzani’nin son Bağdat ziyaretinde hükümete sunduğu çözüm taleplerine olumlu yanıt verildiğini aktaran Allavi, şu ifadeleri kullandı:

“Bu da Kürdistan Bölgesi’ndeki çalışanlarının üzerindeki yükü hafifletecek çözümlerden biriydi. Hükümet, gerek kendi çalışanlarına ve gerekse de Kürdistan Bölgesi’indeki çalışanlara eşit davranıyor ve gelirlerin eşit dağılımında sosyal adaleti ön plana çıkarıyor.

Bu nedenle artık maaş meselesinin, Kürdistan Bölgesi'nin bütçedeki payının ve bu konudaki harcama sürecinin bütünüyle anayasa ve yasalar altında nihai olarak çözümlenmesi için kurumsallaşmaya vurgu yapılıyor.”

"Petrol ihracatını yeniden başlatmak için müzakereler sürüyor"

Kürdistan petrolünün Ceyhan Limanı üzerinden yeniden akışının başlaması için Irak Petrol Bakanlığı ile Kürdistan Bölgesi Doğal Kaynaklar Bakanlığı’nın Türkiye hükümeti ile diyalog halinde olduğunu kaydeden Hüseyin Allavi, “Türkiye'de deprem sonrası hasar gören petrol boru hattı incelendi ancak Paris Tahkim Mahkemesi'nin kararına da itiraz var. Petrol ihracatını yeniden başlatmak için pratik müzakereler sürüyor. Petrol Bakanlığı bu soruna çözüm bulma konusunda önemli işlere imza attı. Boru hatları teknik olarak incelendi ve petrol ihracatı yakında yeniden başlayabilir” diye konuştu.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli
 

Son paylaşılanlar

Foto: Rûdaw Grafik

OPEC: Küresel enerji talebi 2050'ye kadar yüzde 24 artacak

Küresel birincil enerji talebinin 2050'de geçen yıla kıyasla yaklaşık yüzde 24 artışla günlük 374,1 milyon varil petrol eşdeğerine ulaşacağı öngörülüyor.