Reuters anketi: Enflasyon 2023 sonunda yüzde 46’ya düşecek

24-04-2023
Rûdaw
Etiketler Reuters Anket Seçim2023 Enflasyon Ekonomi
A+ A-

Haber Merkezi – Ulusalararası haber ajansı Reuters'in bugün yaptığı bir ankete göre, Türkiye’de enflasyon 2023'ün sonunda yüzde 46,4'e düşecek, politika faizi ise seçimlerin ardından önümüzdeki çeyrekte yüzde 24'e yükselecek.

Türkiye'nin tüketici fiyat endeksi, 2021'in sonlarında kur krizinin ardından yükseldi. Faiz oranlarındaki indirimler, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın büyümeye, yatırıma ve düşük borçlanma maliyetlerine öncelik verme politikasının bir parçası olarak gelişti.

Reuters'e göre geçen yıl yüzde 85'in üzerine çıkan enflasyondaki artış Erdoğan'ın popülaritesini olumsuz etkiledi ve kimi anketler de yaklaşan seçimlerde Erdoğan’ın, rakibinin gerisinde kaldığını gösteriyor. Ekonomistler, 14 Mayıs seçimlerinden sonra daha ortodoks politikalar bekliyor.

Ankete katılan 21 ekonomistin tamamı, Merkez Bankası'nın (TCMB) bu hafta, 14 Mayıs seçimlerinden önceki son Para Politikaları Kurulu toplantısında, gösterge faiz oranını yüzde 8,5'te sabit tutmasını bekliyor.

Kredi derecelendirme kuruluşu JP Morgan da, "TCMB'nin yüzde 8,5'te beklemede kalmasını bekliyoruz" demişti.

Bu haftaki toplantının ardından, Para Politikaları Kurulu 25 Mayıs'ta toplanacak. Ancak cumhurbaşkanlığı seçiminin sonucu, 28 Mayıs'ta olası bir ikinci tur oylamasına kadar netlik kazanmayabilir.

Anketlere göre Türkiye'nin politika faizi üçüncü çeyrekte yüzde 24,0'e, dördüncü çeyrekte de yüzde 25,0'e yükselecek.

Yine ankete göre, beklenen faiz oranı artışlarına rağmen enflasyon yıl boyunca yüksek kalacak ve Mart ayındaki yüzde 50,5'e kıyasla 2023 sonunda yüzde 46,4'e düşcek. 2024 sonunda ise yüzde 28,8'e, 2025 sonunda da yüzde 19,3’e gerileyecek.

Merkez Bankası, 2021 sonunda politika faizini yüzde 19'dan düşürürken, fiyat istikrarının, Türkiye'nin kronik cari açığını fazlaya çevirmesiyle sağlanacağını öngörüyordu. Ancak Ukrayna'daki savaş ve dış talepteki düşüş, 2022'de bu umutları söndürdü.

2023'te cari işlemler açığının, Türkiye'nin gayri safi yurt içi hasılasının (GSYİH) yüzde 4,4'ü olması bekleniyor.

34 ekonomistin tahminine göre, GSYİH büyümesi bu yıl yüzde 2,6 olacak. Hükümet, Şubat ayında ekonomik büyümeyi yüzde 2'ye kadar düşüren büyük depremlerden önce yüzde 5'lik bir büyüme tahmin etmişti.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli