En yoksul bölgeler Kürt illeri

Haber Merkezi - Türkiye ve Kürt illerinde ortalama yıllık eşdeğer hane halkı kullanılabilir fert gelirinin en düşük olduğu iller sırasıyla, “Van, Muş, Bitlis, Hakkari, Mardin, Batman, Şırnak, Siirt, Urfa ve Diyarbakır" oldu.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2018 yılı gelir ve yaşam koşulları araştırması bölgesel sonuçlarını açıkladı.

Türkiye ve Kürt illerinde geçen yıl itibarıyla en düşük gelir, “Van, Muş, Bitlis, Hakkari, Mardin, Batman, Şırnak, Siirt, Urfa ve Diyarbakır” illerinde görülürken, en yüksek gelir "İstanbul" bölgesinde, gelir eşitsizliğinin en düşük tespit edildiği bölge, “Malatya, Elazığ, Bingöl, Tunceli” oldu.

Buna göre, Türkiye ve Kürt illerinde ortalama yıllık eşdeğer hane halkı kullanılabilir fert geliri, 2018'de 24 bin 199 lira olarak hesaplandı.

İstatistiki Bölge Birimleri Sınıflaması (İBBS) 2. Düzey Bölgeleri itibarıyla söz konusu geliri en yüksek olan bölge, 34 bin 912 lirayla “İstanbul” oldu. Bu bölgeyi 29 bin 952 lirayla “Tekirdağ, Edirne, Kırklareli”, 29 bin 847 lirayla “Ankara” izledi.

Ortalama yıllık eşdeğer hane halkı kullanılabilir fert gelirinin en düşük olduğu bölgeler ise 10 bin 965 lirayla “Van, Muş, Bitlis, Hakkari”, 11 bin 204 lirayla “Mardin, Batman, Şırnak, Siirt”, 11 bin 357 lirayla “Urfa, Diyarbakır” olarak sıralandı.