Bal üreticileri kuraklık nedeniyle destek bekliyor

23-08-2021
Ali Haydar Gözlü
Dersim
Dersim
Etiketler Dersim Bal Hozat Kazım Doğan
A+ A-

Dersim (Rûdaw) – Dersim'in zengin floraya sahip yayla ve dağlarına ilkbahar mevsiminde bıraktıkları kovanlarda organik üretim yapan arıcılar, bal sağım dönemine geçti.

Dersim'de doğal kır balının sağımına başlandı. Dersim'in Hozat, Ovacık, Pülümür ve Nazimiye ilçelerinde yükseklikleri 2 bin metreyi bulan ve yüzlerce çeşit çiçeğin bulunduğu dağlık alanlarda kovan kuran üreticiler bu yıl kuraklık nedeniyle istedikleri verimi elde edemiyor.

650 üreticinin arıcılık 65 bin kovan ile doğal bal ürettiği Dersim'de üretim önemli oranda düştü. Geçtiğimiz yıl 400 ton bal üretiminin yapıldığı Dersim'de bu yıl yaşanan kuraklık nedeniyle 100-150 ton bal elde edilmesi bekleniyor.

Kentte 2 bin rakımda Türkiye'nin en kaliteli ve organik bal üretimini yapan bal üreticileri yaşanan kuraklık nedeniyle devletin kendilerine destek verilmesini istiyor.

Dersim'in Pülümür ilçesine bağlı Karabend mevkiinde zor şartlar altında organik bal üreten Hasan Yılmaz, "Bu yıl kuraklık nedeniyle her taraf kurudu bu yüzden iyi geçmedi. 2 bin 200 rakımlı bir bölgede arıcılık yapıyoruz, sanayi ve fabrika yok, buranın florası çok zengin olduğu için balıda çok güzel. Bu yüzden bu sene burayı tercih ettik ve buraya geldik ancak yağmur yağmadı ve kurak geçti" dedi.

Veysel Sevgül de, "4 aydır buradayız her şey çok zor bu yıl kuraklık vardı. Bu yıl arının durumu iyi değil bal üretimi azaldı. Bu ayda bal sağımı yapmaya başladık ancak bal bu yıl beklenenin de altında oldu" diye konuştu.

Eşinin emekli olmasından ardından arıcılığa başladıklarını ifade eden Haskar Yılmaz ise, "Bu yıl çok soğuktu, aylarca burada çile çekiyoruz su yok, tuvalet yok, elektrik yok. Köylerimiz yasak olduğu için köylerimize gidemiyoruz" dedi.

Türkiye genelinden yaşanan kuraklığın Dersim'de de yaşandığını ve bal üreticilerine olumsuz yansıdığını ifade eden Dersim Arıcılar Birliği Başkanı Kazım Doğan, bal üreticilerin kuraklıktan kaynaklı  desteklenmesi gerektiğini söyledi.

Doğan, "Bu yılda mevsimin kurak geçmesi hemen her sektörde olduğu gibi bizde de önemli bir zarara neden oldu. Geçen yıl 400-500 ton bal elde ederken bu yıl ise 100-150 ton olabileceğini düşünüyoruz. Üreticilerin mevcut borçların silinmesi yada ertelenmesi ve arıcılara önümüzdeki yıla kadar destek kredilerin verilmesini istiyoruz" ifadesini kullandı.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli