TÜRKİYE - Akaryakıt fiyatları ulaşım sektörünü krize sürüklüyor

23-08-2023
Ömer Sönmez
Foto: Rûdaw
Foto: Rûdaw
Etiketler İstanbul Akaryakıt Zam Ulaşım
A+ A-

İstanbul (Rûdaw) – Türkiye'de 14 Mayıs seçimlerinden sonra akaryakıt fiyatlarına yüzde 100 oranında zam yapıldı. Ekonomistlere göre akaryakıt fiyatlarındaki artışın temel nedeni Türk lirasının dolar karşısında değer kaybetmesi. Durum ulaşım sektöründe çalışanları da doğrudan etkiliyor.

İstanbul'da benzinin litresi 38 lira, mazotun litresi ise 37 lira civarında. Muhalefet böyle giderse sonbaharda mazotun litresinin 50 liraya ulaşacağını iddia ediyor. Motorin ve benzine yapılan zamlar bir çok sektörünü olumsuz etkiliyor.

Ali Şahinkaya, 35 yıldır İstanbul'un en işlek bölgesi olan Taksim Beyoğlu'nda taksi şoförlüğü yapıyor. İstanbul'un koşuşturmacasında her gün 12 saat taksi kullanıyor.

Şahinkaya da diğer taksi şoförleri gibi motorin ve benzine son dönemde gelen zamlar nedeniyle büyük sıkıntı yaşadığını belirtiyor:

“Bir-iki sene öncesine kadar iyiydi, kazancımız da iyiydi. Akaryakıt, mazot fiyatları düşüktü. Ama son 2-3 aydır akaryakıta gelen zamlar bizi çok etkiledi. Tamam taksimetre fiyatları arttı ama müşterilerimizde de düşüş oldu” diyor.

İstanbul'da otobüs, metrobüs, tramvay, metro ve tramvay gibi toplu taşıma ücretlerine yüzde 51 zam yapıldı. Ancak ticari araç kullananlar bu zamlardan da memnun değil.

Minibüs şoförü Emre Murtaza, “Giderlerimiz çok fazla, şu anda zamlı tarifeye de geçtik ama eski banda inmesini isteriz. Çünkü ülkenin bir çok sektöründe işler akaryakıtla alakalı” diye belirtiyor.

Motorin ve benzin fiyatlarının artması otobüs ve uçak biletlerinin fiyatlarının da artmasına neden oldu. İstanbulluların bir kısmı yakıt fiyatlarının yüksek olması nedeniyle artık özel araçlarını kullanmadıklarını belirtiyor.

Hayrullah Tekin, “Bir yıl önce arabama litresi 7 liraya mazot alırken şimdi 38 liraya aldığım için aracımı çıkartmıyorum. Nasıl geçineceğiz? Belki bir çok insan şimdi dolmuşa da binmiyor" diyor.

Akaryakıt fiyatlarındaki artış ulaştırma ve nakliye sektörünü doğrudan etkiliyor. Bu da pazardaki fiyatlara yansıyor.

Esnaf İlhami Ayyıldız, “Yevmiyeye 700 milyon veriyorum. 5 liraya aldığımızı 10 liraya satıyoruz. Geçen sene ulaşım iyiydi ama şimdi yüzde 100 daha pahalı” diye anlatıyor.

Türkiye'de 14 Mayıs-21 Ağustos seçimlerinin ardından akaryakıt fiyatlarına yüzde 100 zam yapıldı. Temmuz ayında bir litre akaryakıta bir defada 6 lira zam geldi.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli