7. Türkiye-Irak ve Kürdistan Bölgesi Yatırım ve Ticaret Zirvesi ikinci gününde

22-05-2023
Foto: Rûdaw
Foto: Rûdaw
Etiketler Erbil Irak Türkiye Kürdistan Bölgesi 7. Türkiye-Irak ve Kürdistan Bölgesi Yatırım ve Ticaret Zirvesi
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - Uluslararası Sanayiciler ve İş Adamları Derneği’nden (USİAD) öncülüğünde başkent Erbil’de düzenlenen 7’inci Türkiye-Irak ve Kürdistan Bölgesi Yatırım ve Ticaret Zirvesi’ne Türkiye’den 40 kadar firma katılıyor.

Türkiye, Irak ve Kürdistan Bölgesi’nden iş insanlarını bir araya getirmeyi ve taraflar arasında yeni iş istihdamı sağlamayı amaçlayan 7’inci Türkiye-Irak ve Kürdistan Bölgesi Yatırım ve Ticaret Zirvesi 20 Mayıs günü başkent Erbil’de başladı. 23 Mayıs’a kadar devam edecek olan zirveye çok sayıda yatırımcı, firma ve ticaret odası katılıyor.  

Erbil’de ev eşyası imalatı yapan bir işletmenin sahibi olan Şevket Kayıkçı, iş yerinde 24 kişiyi istihdam ediyor.

Yaklaşık altı yıldır Erbil'de bulunan Kaşıkçı, “Kürdistan'da çalışmak çok güzel. Şimdiye kadar burada herhangi bir sorun yaşamadım. Ancak Türkiye’deki yatırımcılar biraz çekiniyor. USİAD bize burada iş imkanı sağlama konusunda destek oluyor" dedi.

Uluslararası Sanayiciler ve İş Adamları Derneği’nden (USİAD) öncülüğünde bu yıl yedincisi düzenlenen zirveye Türkiye’den 40 firma katılıyor.

USİAD Başkanı Nevaf Kılıç, “Bu Türkiye, Kürdistan Bölgesi ve Irak arasında düzenlediğimiz yedinci zirvemiz. Biz daha fazla şirketin buraya gelerek yatırım yapmasını ve ortak olmasını istiyoruz” diye konuştu.  

Türkiye'nin Irak ve Kürdistan Bölgesi ile ticaret hacmi 20 milyar doları buluyor. Taraflar bunu 25 milyar dolara çıkarmayı hedefliyor.

Erbil Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Molla Mecid Surçi, "Türkiye’den gelen firmalar sağlık, turizm, sanayi ve daha birçok alanda yatırım yapıyor. Her iki ülkede de daha fazla yatırım yapmak için iş adamlarımızla birlikte çalışıyoruz" diye belitti.

Kürdistan Bölgesi Ticaret ve Sanayi Bakanlığı verilerine göre, Türkiye'den bin 500 olmak üzere Kürdistan Bölgesinde 3 bin 400 yabancı şirket bulunuyor.

Mersin Ticaret Ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan da, “Buradaki amacımız sadece burada bir şeyler yapmak değil, Türkiye'de Mersin'de, Kürdistan'da Erbil'de çalışanlarımızla birlikte ilerlemeye destek olabilir. Kültürlerimizi birbirine yaklaştırmak ve daha iyi sosyal ilişkiler kurmak istiyoruz. Amacımız bu bölgeyi bölge insanının daha iyi yaşayabileceği bir yer haline getirmektir” yorumunu yaptı.

Yarın sona erecek olan zirve, Kürdistan Bölgesi Ticaret Odaları Federasyonu, Kürdistan Bölgesi Müteahhitler Birliği Federasyonu, Kürdistan Bölgesi Yatırımcılar Birliği, Irak İşadamları Birliği Kürdistan Bölgesi Federasyonu, Erbil Valiliği, Irak Ticaret odaları Federasyonu, Irak Sanayi odaları Federasyonu, Irak Müteahhitler Birliği Federasyonu, Irak İşadamları Birliği Genel Merkezi, Irak Ekonomik Konsey, Irak Türkiye İşkonseyi gibi kurum ve kuruluşların desteği ile gerçekleştiriliyor.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli