Borcu olana yurtdışı yasağı
Erbil (Rûdaw) - Vergi borcu olan şirket sahiplerinin yurtdışana çıkması yasaklanması planlanıyor.
Rûdaw'a konuşan Vergi Dairesi Müdürü Kemal Tayyıp, Kürdistan Bölgesi'nde bulunan 25 bin şirketten sadece 13 bini vergi dairesine kayıtlı olduğunu belirtti.
Kişisel amaçlarla çok sayıda paravan şirketinin bulunduğunu söyleyen Kemal Tayyip, “Bu şirketler kişisel amaçlarla kuruluşmuş. örneğin; ihalelere katılmak veya ithalat yapmak için kurulan şirketler var. Veya Ticaret odasının kimliği almak için şirket kuranlar var, çünkü bu kimlikle vize alabiliyor” ifadelerini kullandı.
7 aydır göreve başlayan Kemal Tayyip, Kanunların yeninden düzenlenmesi gerektiğini belirterek şunları söyledi:
“Geçmişte mevcut yasalar bile olduğu gibi uygulanmadı. Genelde kamu kurumlarında ödenmeyen vergi borçlara göz yumuluyor ve resmi işleri yürütülüyor. Yasal muhasebeciler şirket müdürleriyle anlaşarak hayali bir bütçe oluşturuyorlar. Çok az sayıda şirket gerçek bilgilerini bildiriyor genelde yanlış gelir beyanında bulunuyorlar. 80 milyon dinar geliri olan şirketin geliri remi kayıtlara 2 milyon dinar olarak geçmiştir.”
Vergi Dairesi Başkanı, “Vergi borcunu ödemeyen şirket sahiplerinin yurtdışına çıkmasına izin verilmeyecek. Ayrıca araçlara özel vergi uygulanmayı planlıyor. Gerekli düzenlemelerden sonra bunlar uygulanacak” ifadelerini kullandı.
Geçen yıl vergi gelirinin 200 milyar dinar (154 milyon dolar) olduğunu bilgisini veren Kemal Tayyip şunları ekledi:
“Geçen yıl vergi borcu olan 288 şirket hakkında dava açıldı. Her biri 1 milyar dinardan fazla borcu olan altın ticareti yapan 3 büyük şirket var. Bunun dışında açılan 15 dosyada 100 milyon dinarlık ver borç söz konusu.”
Kürdistan Bölgesi'nde tütün ve alkol ürünlerinin vergileri yeniden düzenlenerek yüzde 2-3 oranında artırıldı.
Tayyip, Asiacell ve Korek gibi Erbil merkezli GSM operatörü şirketlerinin Bağdat'ta kayıtlı oldukları için merkezi hükümete ödeme yaptığını, Kürdistan Bölgesi'ne sadece hizmet vergisini ödediklerini söyledi.