Erbil (Rûdaw) – Beyaz et ve yumurta fiyatlarındaki artışın ardından Irak Tarım Bakanlığı, çözüm amaçlı Erbil ve Süleymaniye’de iki ofis açarak Kürdistan Bölgesi’nin ürünlerini ithal edeceğini açıkladı.
Rûdaw’a konuşan Irak Tarım Bakanlığı Sözcüsü Hamid Naif, bakanlık olarak beyaz et ve yumurta fiyatını indirme amaçlı Kürdistan Bölgesi’nden ürün ithal edeceklerini belirterek, önümüzdeki günlerde Kürdistan Bölgesi’ndeki çiftliklerden ürünlerin diğer illere ithal edileceğini aktardı.
Bir hafta önce Irak Tarım Bakanlığı, Teknik İşlerden Sorumlu Tarım Bakanı Yardımcısı başkanlığında bir komisyon oluşturmuştu.
Bugün oluşturulan komisyon ilk toplantısını gerçekleştirerek Kürdistan Bölgesi’nden tavuk ve yumurtaların ithal edilmesi mekanizmasını rapor halinde belirleyecek ve ardından, Irak Tarım Bakanlığı’na bağlı Tarımsal İhtiyaçları Karşılama Şirketi’ne sunacak.
Irak Tarım Bakanlığı Sözcüsü Hamid Naif, söz konusu mekanizmanın “iş insanlarının çıkarları için kullanmasını engellemek ve yurtdışından gelen ithal ürünlerden uzak durmak” adına uygulamaya geçeceğini söyledi.
İthal edilecek ürünlerin Irak Tarım Bakanlığı’na bağlı Tarımsal İhtiyaçları Karşılama Şirketi tarafından Erbil ve Süleymaniye’de olmak üzere iki ofis aracılığıyla yapılacağını belirten Sözcü Hamid Naif, ithal sürecinin en kısa zamanda hayata geçeceğini bildirdi.
Naif ayrıca, “Önümüzdeki süreçte dışarıya dönük ithal kapısının açılmamalı, çünkü Irak’taki hayvancılık sektörünün çökmesi ve binlerce işçinin işinden olmasına neden olacaktır” diyerek altını çizdi.
Kürdistan Bölgesi Tarım Bakanlığı’nın verilerine göre, kayıtlı olarak bin 500’ün üzerinde kanatlı hayvancılık et projesi bulunuyor. Projelerin tamamı, yıllık olarak 129 bin ton et üretiminde bulunuyor, ayrıca yasal ehliyeti olmayan 500’den fazla et projesi var. Yıllık olarak toplam et üretimi ise yaklaşık olarak 36 ton. Toplamda genel et üretimi yıllık olarak 165 bin tonu buluyor.
Geçtiğimiz Mart ayının ortalarında Rûdaw’a konuşan Irak Tarım Bakanı Kerim Hafaci, “Kanatlı hayvan ürünleri ihtiyacımızın yüzde 80’nini üretiyoruz. Kürdistan Bölgesi’ni, kattığımız zaman bu ihtiyaç yüzde 100 oluyor” ifadelerini kullanmıştı.
Ayrıca sebze ve meyve ürünleri hakkında konuşan Hafaci, “Kendimize ait gıda sepetimiz bulunuyor. Böylelikle kendimize yetecek olan domates, salatalık, patlıcan, baklagiller ve diğer ürünlerin oranı yüzde 70, buna Kürdistan Bölgesi’ni eklediğimiz zaman bu oran yüzde 100 oluyor, karşılayabiliyoruz. Böylelikle İran, Türkiye ve Suriye’den ürün ithal etmemize gerek kalmıyor” demişti.
Yorumlar
Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın
Yorum yazın