Erbil 7. Türkiye-Irak Yatırım ve Ticaret Zirvesi’ne ev sahipliği yapıyor

21-05-2023
Etiketler 7. Türkiye-Irak Yatırım ve Ticaret Zirvesi Erbil
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - 7. Türkiye-Irak Yatırım ve Ticaret Zirvesi başkent Erbil’de başladı.

İki gün sürecek olan zirveye Türkiye, Irak ve Kürdistan Bölgesi’nde çok sayıda şirket sahibi, yatırımcı ve iş insanı katıldı. Zirvede karşılıklı ticaretin canlandırılması, ticaret hacminin ve yatırımların arttırılması yönünde atılması gereken adımlar değerlendirilecek.

21-23 Mayıs tarihlerinde başkent Erbil’de düzenlenen 7’inci Türkiye Irak Yatırım ve Ticaret Zirvesi, Türkiye, Kürdistan Bölgesi ile Irak arasında yeni iş istihdamı sağlamayı hedefliyor.

USIAD’ın öncülüğünü yaptığı zirve, Kürdistan Bölgesi Ticaret Odaları Federasyonu, Kürdistan Bölgesi Müteahhitler Birliği Federasyonu, Kürdistan Bölgesi Yatırımcılar Birliği, Irak İşadamları Birliği Kürdistan Bölgesi Federasyonu, Erbil Valiliği, Irak Ticaret odaları Federasyonu, Irak Sanayi odaları Federasyonu, Irak Müteahhitler Birliği Federasyonu, Irak İşadamları Birliği Genel Merkezi, Irak Ekonomik Konsey, Irak Türkiye İşkonseyi gibi kurum ve kuruluşların desteği ile düzenlenecek.

Zirveye Kürdistan Bölgesi’ pazarına yeni giren şirketlerin yanı sıra, bir süredir Kürdistan ve Irak'ta bulunan Türkiye ve Iraklı şirketler de katıldı. Zirveye katılan şirketlerin bazıları Kürdistan Bölgesi’ne ilk kez gelirken, bir süredir burada bulunan bazı şirketler ise yatırımlarını arttırmada ve daha geniş bir pazara ulaşma konusunda yaşanan yetersizliklerin giderilmesini talep ediyorlar.

Zirveye gıda, inşaat malzemeleri, dekorasyon, kozmetik vb birçok sektörde üretim yapan şirketlerin temsilcileri, iş insanları katıldı.

Rûdaw’a konuşan iş insanı Hacı İdris, “Irak ve Kürdistan Bölgesi pazarlarına Endonezya, Malezya ve Küba’dan et getirileceğine, Türkiye şehirlerinden Mersin’den getirilebilir, biz daha yakınız biz et ihtiyaçlarını karşılayabiliriz. Tüm ürünlerimiz tamamen doğal ve yerli. Türkiye’de kendimiz için ürettiğimiz ürünleri Kürdistan’a da ihraç etmek istiyoruz” dedi.

İş insanı Veli Ertuşi ise “Irak ve Kürdistan Bölgesi’ndeki projelerimizi 2023 yılında da aktif bir şekilde sürdüreceğiz. Her iki tarafın iş insanları için iyi bir pazar bulunuyor. Kürdistan Bölgesi’nin yeniden inşasında rol almaktan büyük kıvanç duymaktayız” ifadelerini kullandı.

İş insanı Hayal Erkan ise zirveye katılma amacını şu şekilde dile getirdi:

“Burada kendi ürünlerimiz için yeni bir pazar oluşturmak amacıyla bulunmaktayız. Şirketimizi daha da büyütmek, geniş bir pazara yayılmak ve müşterilerimize kahvemizi tanıtmayı hedefliyoruz. Kahvemiz yüzde yüz bıtımdan (kezwan) üretilmekte. Kürdistan Bölgesi pazarlarında kahvemizin yer alması için çabalıyoruz.”

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli