Bağdat, Kürdistan Bölgesi üzerinden altın ithalat ve ihracatını yasakladı

20-09-2020
Rûdaw
Etiketler Irak Kürdistan Bölgesi Altın
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Irak hükümeti, Erbil ve Süleymaniye havalimanları üzerinden altın ihracat ve ithalatını durdurdu. Karar nedeniyle Kürdistan Bölgesi’nde altın fiyatları ucuzlarken tücarlar karar tepki gösterdi.

Irak hükümetinin, Erbil, Süleymaniye ve Basra havaalanları üzerinden altın alım satımını yasaklaması tartışmalara neden oldu.

Kürdistan Bölgesi’ndeki tücar ve kuyumcular, Bağdat ve Necef üzerinden altın ithalat ve ihracatına izin verildiğini, ancak bu iki yer üzerinden ticaret yapmanın kendileri açısından tehlikeli olduğunu söylüyor.

Rûdaw’a konuşan Erbilli altın tücarı Hejar kadir, “Bu karar Kürdistan Bölgesi gelirlerine zarar veriyor. Çünkü sadece Erbil havalimanından her yıl tonlarca altın Türkiye ve Birleşik Arap Emirlikleri’ne ihrac ediliyor” dedi.

Kadir, ton başına havalimanlarında 80 bin dolar gümrük alındığını, kefaleti ile birlikte her ay 8 milyon doları bulan bir gelir sağlandığını, ancak bu kararla Kürdistan Bölgesi’nin bu gelirden mahrum kalacağını belirtti.

Kararın ardından Kürdistan Bölgesi’nde altının gram fiyatında 20 bin dinar (16 dolar) düştü.

Erbil Kuyumcular Sendikası Başkan Yardımcısı Şivan Muhammed de, kararın Kürdistan Bölgesi hükümetine danışılmadan alındığını ve bölgenin çıkarlarını gözetmediğini söyledi.

Bağdat’ın aldığı karar nedeniyle Kürdistan Bölgesi’ndeki 40 şirketin çalışamaz duruma olduğunu vurgulayan Muhammed, “Karar düzeltilmezse Türkiye ve Dubai’de borçları olan tücarlar kaçak yollara başvurmak zorunda kalır” diye konuştu.

Kürdistan Bölgesi’nde iç piyasada yılda ortalama 25 ton altın alışverişi yapılıyor. Ancak ekonomik kriz nedeniyle vatandaşlar bu süreçte daha çok altın satışı gerçekleştirdi.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli