İlk üç ayın gümrük gelirleri açıklandı

19-04-2023
Etiketler İbrahim Halil / Habur Sınır Kapısı Gümrük gelirleri Kürdistan Bölgesi
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Kürdistan Bölgesi’nin son 3 ayda  gümrük ve vergi gelirinde geçtiğimiz yılın aynı aylarına göre azaldığı bildirildi. Gümrükler Genel Müdürlüğünün verdiği bilgiye göre en fazla gümrük geliri İbrahim Halil / Habur Sınır Kapısından elde edildi.

Rûdaw’ın ulaştığı Gümrükler Genel Müdürlüğünün istatistiklerine göre, bu yılın ilk üç ayında gümrük ve vergi gelirlerinde geçtiğimiz yılın aynı aylarına oranla azalma yaşandı.

Bu yılın ilk üç ayında gümrük ve vergi gelirleri şu şekildi:   

- Ocak ayı geliri; 130 milyar dinar

- Şubat ayı geliri; 101 milyar dinar

- Mart ayı geliri; 120 milyar dinar

Rûdaw’a konuşan Kürdistan Bölgesi Gümrükler Genel  Müdürü Samal Abdurrahman,  bu yılın Ocak ve Şubat ayı gelirinin geçtiğimiz yılın aynı aylarına oranla yüzde 20 ila 10 arasında azaldığını kaydetti. Abdurrahman, Türkiye ve Suriye’deki deprem felaketi, dolar kurunda yaşanan yükselme ve Kürdistan Bölgesi’nde iç siyasetinde yaşanan istikrarsızlığın bu düşüşün ana nedenleri olduğunun altını çizdi.

Bu yılın ilk 3 ayında en yüksek gümrük gelirinin Mart ayında elde edildiğini belirten Samal Abdurrahman “120 milyar dinar gelirin en az 100 milyarı gümrük geri kalanı ise vergiden elde edildi” dedi.  

Yarı resmi kapıların yanı sıra Kürdistan Bölgesi’nde 3’ü İran ile biri Türkiye’yle olmak üzere  4 uluslararası resmi kapısı bulunuyor. Süleymaniye vilayetinde Başmax ve Pervizxan, Erbil vilayetinde Hacı Omeran, Duhok vilayetinde ise  İbrahim Halil / Habur Sınır  Kapısı bulunuyor. ise  İbrahim Halil / Habur Sınır  Kapısı, Kürdistan Bölgesi ile Irak'ın Türkiye ile arasındaki tek resmi kara kapısı olma özelliği taşıyor.  

Kürdistan Bölgesi  Gümrükler Genel Müdürü, bu yılın ilk üç ayında en yüksek gümrük gelirinin İbrahim Halil Uluslararası Sınır Kapısı'ndan elde edildiğini kaydetti.

 Kürdistan Bölgesi Ticaret Bakanlığı'na göre, geçen yıl İbrahim Halil Uluslararası Sınır Kapısı'ndan 9 milyar doları aşkın mal ithal edilirken, Hacı Omeran'da 490 milyon dolar, Başmax  1,5 milyar dolar ve Pervizxan 581 milyon dolar değerinde mal ithal edildi.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli