Kürdistan, nardan sonra gelecek yıl üzüm, elma ve bal ihraç edecek

18-12-2022
Etiketler Nar Kürdistan Bölgesi İhracat
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - Kürdistan Bölgesi Hükümeti, yerli ürün ihracatını artırmak için başlattığı çalışmalar kapsamında önümüzdeki yıl üzüm, elma ve bal ihraç etmeyi planlıyor.

Yaklaşık bir ayı aşkın bir süredir Halepçe ve Zaho'da yetiştirilen narlar Körfez ülkelerine ihraç ediliyor.

Kürdistan Bölgesi Başbakanlığı stratejik projeler dairesi kıdemli danışmanı Celil Salayi, Rûdaw'a yaptığı açıklamada, "Nar ihracatı projesi devam ediyor ve hazırlanan narların yaklaşık yarısı ihraç edildi" dedi.

Kürdistan Bölgesi’nde bu yıl ihraç için 2 bin ton “kaliteli” nar hazırlanmıştı. Celil Salayi, ülkelerin talebine göre bu yıl için 2 bin ton nar hazırlandığını belirterek, bu narın yüzde 70’inin Halepçe, yüzde 30’unun da, Zaho'dan temin edildiğini söyledi.

Salayi, gelecek yıl için çiftçilerden alacakları üzüm, elma ve balı da ihraç edeceklerini belirtti.

Geçmiş yıllarda çiftçilerin derdinin ürünlerini nasıl pazarlayacakları olduğunu belirten Salayi, “İhracat sayesinde yaklaşık 100 çirfçiye fayda sağlandı” dedi.

Kürdistan narları şu an için Birleşik Arap Emirlikleri, Katar ve Rusya'ya gönderiliyor.

Celil Salayi, ihracatın yanı sıra dış yatırımı teşvik etmek için Kürdistan Bölgesi hükümetine 12 maddelik bir proje sunacaklarını söyledi.

İlk ihracattan sonra Başbakan Mesrur Barzani, 2 Aralık günü üzerinde "Kürdistan Narı" yazan bir kamyonun fotoğrafını paylaşarak, "Sözümüzü yerine getirdik” diye yazmıştı.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli