Kürdistan Kuyumcular Sendikası: İran altın satıyor, Türkiye ise alıyor

18-08-2020
Rûdaw
Etiketler Türkiye Kürdistan Kuyumcular Sendikası İran Kürdistan Bölgesi Ekonomi
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Altının dünya piyasalarındaki yükselişi devam ederek Türkiye’de Altın’a olan yatırım talebi de her geçen gün artıyor.

Rûdaw’a konuşan Kürdistan Kuyumcular Sendikası Sözcüsü Hendren Werte, “Altın fiyatları bir kez daha yükselişe geçti. Fiyatların artmasıyla insanların altın alma gücü azaldı, yerel piyasada altın satışı alışa oranla daha fazla yapılıyor” dedi.

Altın satışına yönelenlerin bu süreçte cüzi bir kâr elde edeceklerine işaret eden Werte, “Altın fiyatlarının yükselmesiyle birçok aile altın satışına yöneldi. Ellerindeki cüzi bir miktar altını satarak aile altyapılarına zarar veriyorlar” diye konuştu.

Ekonomi ve finans uzmanları Rusya’nın Covid-19 aşısını bulduğu yönündeki açıklamalarının ardından Altın fiyatlarında düşüş yaşanacağını belirtmişti. Ancak Altın fiyatından düşüş yaşanmadığı gibi bir miktar daha da yükseldi.

Dünya Ekonomisi bir denge sağlayamadığı için Altın fiyatları devamlı yükseliş kaydediyor. Bir çok yatırımcı ve ülkenin altına yöneldiğini anımsatan Werte, “96 ton altın rezervi olan Irak daha fazla altın almayı planlıyor. İran halihazırda bölgede en çok altın satan ülke konumunda. İran’ın aksine Türkiye ise bölgenin en büyük altına yatırımı yapan ülke konumunda. Vatandaşlarımız da ekonomik krizden dolayı ellerindeki altını sattılar. Bu altınlar ise külçelere dönüştürülüp Türkiye tarafından satın alındı” dedi.

Vatandaşların ellerindeki altını muhafaza etmeleri gerektiğini ifade eden Werte, “Bazı ülke ve yatırımcılar dışında gündemi takip eden insanlar altın almaya devam ediyor. Ancak sıradan vatandaşlarımız altının yükselişini iyi bir kazanç olarak görüyor ve yastık altındaki altınları satmaya çalışıyorlar” ifadelerini kullandı.

Kürdistan Bölgesi 2013 yılında 113 ton altın ihraç etti, bu rakamın yüzde 70’ini Irak’ın farklı kentlerine ihraç edildi. Bu rakam 2014 yılında 89 tona 2015 yılında ise 79 tona geriledi. Geçtiğimiz yıllarda ise 30 ton civarında seyretti.

Altın fiyatlarındaki sert geri çekilmenin ardından toparlanma başladı.

Geçtiğimiz hafta psikolojik sınır olan 2000 doların altında seyreden ons altın yeni haftaya güçlü yükselişle başladı.

Dün 1929 dolarla güne başlayan ons altın gün sonunda 1990 dolara kadar yükseldi. 61 dolarlık yükseliş yaşayan ons altın gram altın fiyatlarında da hareketliliğe neden oldu. Gram altın fiyatlarında dün 16 lira seviyesinde yükseliş yaşandı.

Bugüne de yüksek seviyelerden başlayan ons altın 2000 dolar sınırında hareket ediyor. Koronavirüse ilişkin Rusya’nın aşı iddiası dışında herhangi bir gelişme olmaması, ABD-Çin arasındaki gerginliğin devam etmesi, ABD başkanlık seçimlerine ilişkin tartışmaların başlaması altına olan talebi destekliyor.

Gram altın güne 470.8 lira seviyesinden başladı. En düşük 469.7 lira, en yüksek 477.5 lira seviyesi görüldü. Saat 09:44 itibarıyla gram altın 477.3 lira seviyesinden işlem görüyor.

Ons altın ise güne 1985 dolar seviyesinden başladı. En düşük 1980, en yüksek 2007.6 dolar seviyesi görüldü. Saat 09:44 itibarıyla ons altın 2006.4 dolar seviyesinde bulunuyor.

Ons altında psikolojik sınır olarak tabir edilen 2000 dolar seviyesi önemli eşik olarak karşımıza çıkıyor.


Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli
 

Son paylaşılanlar

Foto: Rûdaw Grafik

OPEC: Küresel enerji talebi 2050'ye kadar yüzde 24 artacak

Küresel birincil enerji talebinin 2050'de geçen yıla kıyasla yaklaşık yüzde 24 artışla günlük 374,1 milyon varil petrol eşdeğerine ulaşacağı öngörülüyor.