Kuraklık Süleymaniye’nin meşhur Helşo incirini vurdu: Üretim yüzde 50 düştü

17-09-2023
Foto: Rûdaw
Foto: Rûdaw
Etiketler Helşo İnciri Süleymaniye Kürdistan Bölgesi
A+ A-

Süleymaniye (Rûdaw) – Süleymaniye’nin Qeladize ilçesine bağlı Helşo kasabasında yılda yaklaşık 200 ton incir üretiliyor. İriliği ve tadı ile diğer incir çeşitlerinden ayrılan Helşo incirinde rekolte kuraklık nedeniyle yarı yarıya düştü.

Son yıllarda Irak kuraklık ve çölleşme tehlikesiyle boğuşurken Kürdistan Bölgesi de iklim değişikliği nedeniyle yer altı sularındaki azalma ve kuraklığı tarım üzerindeki etkileri ile mücadele ediyor.

Bu yıl Süleymaniye’nin iriliği ve tadı nam salan Helşo inciri de iklim değişikliğinden etkilendi.

Qeladize ilçesine bağlı Helşo kasabasında 20 yılı aşkın süredir incir yetiştiren çiftçi Esed Omer, dört dönümden fazla alanı kaplayan bahçesi köyün en büyük incir bağına sahip.

Fakat o, bu yılki incir mahsulünün kuraklıktan etkilediğini, geçen yıla oranla yüzde 50 oranında düşüş yaşandığını söylüyor.

Esed Omer, “Bu sene henüz ilkbaharda daha olgunlaşmadan meyveler döküldü, kurtçuk kaptı, karardı ve sinekler üşüştü. Böyle olmasa Helşo inciri her zaman birincidir” dedi.

Helşo’da daha çok sarı incir yetiştiriliyor. Bölgenin toprağı ve su kaynaklarının verimliliği, Helşo incirinin kaliteli olmasını sağlayan temel unsurlar olarak öne çıkıyor.

Çiftçiden ürün alan tüccarlar da kuraklık nedeniyle dışarıdan ürün almak zorunda kalabileceklerine dikkat çekiyor.

İncir tüccarı Barzan Abdullah, “İncir kurutma tesislerimiz olsa gidip uzaktan almak zorunda kalmayız. İhraç etmek yerine kendi incirimizi alabiliriz” dedi.

Helşo’da 70 dönüm kadar incir bağı bulunuyor. Burada üretilen incirler Erbil ve Süleymaniye’deki hallere gönderiliyor.  

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli
 

Son paylaşılanlar

Foto: Arşiv

Goldman Sachs: Ons altın gelecek yılın başında 2 bin 700 doları görecek

Altın fiyatları hakkında olumlu görüşünü yineleyen ABD'li uluslararası yatırım bankacılığı devlerinden Goldman Sachs, merkez bankalarının güçlü talebine ve Fed'in bu haftaki politika toplantısında faiz indirimine gideceği beklentilerine dikkat çekti.