Kürdistan'dan petrol ihracatının askıya alınmasının verdiği kayıp 14 milyar doları aştı
Erbil (Rûdaw) – Kürdistan’dan Ceyhan’a petrol akışı yaklaşık bir yıldır durdurmuş bulunuyor. APIKUR tahminlerine göre, boru hattının kapatılması 14 milyar dolardan fazla zarara neden oldu.
Kürdistan Bölgesi'ndeki bir grup yabancı petrol şirketini bünyesinde barındıran Kürdistan Petrol Endüstrisi Birliği (APIKUR) Sözcüsü Myles B. Caggins, Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani’nin ABD’ye yapacağı geziden önce, Kürdistan-Ceyhan boru hattının kapatılmasının Irak’a yaklaşık 14 milyar dolar zarar verdiğini açıkladı.
Kürdistan’dan petrol akışının durdurulmasından bir yıl sonra, bir zamanlar küresel petrol arzının yaklaşık yüzde 0,5’ini taşıyan boru hattı, yasal ve mali engellerin akışın yeniden başlamasını engellemesi nedeniyle hala belirsizlik içinde.
Sözcü Caggins, petrol ihracatının yeniden başlatılmasına yönelik görüşmelerin sürdüğünü aktardı.
Kürdistan Bölgesi'nde üretilen petrolün varil başına üretmenin maliyetinin 20 dolar olduğunu belirten Caggins, “Günde 180 bin varil petrol üretiyoruz ve bu petrol sadece Kürdistan Bölgesi'ndeki yerli rafinerilere satılıyor. Petrol ihracatçılarına göre çok daha düşük fiyata satılıyor. Bu nedenle Irak-Türkiye boru hattı üzerinden petrol ihracatının yeniden başlaması için yoğun çaba harcıyoruz” dedi.
Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani, 13 Nisan günü resmi bir ziyaret için Washington'a gitti. Sudani’nin bugün Beyaz Saray'da ABD Başkanı Joe Biden ile görüşmesi planlanıyor.
Sudani dün Beyaz Saray Orta Doğu politikası danışmanı Brett McGurk ve ABD başkanlık enerji güvenliği politikası danışmanı Amos Hochstein ile bir araya geldi.
Caggins, Sudani’nin ziyareti ve enerji yetkilileriyle yapılan görüşmelerin Kürdistan petrol endüstrisi için "önemli" olduğunu söyledi.
Görüşmelerde petrol ve Irak-Türkiye petrol boru hattı üzerinden petrol ihracatının yeniden başlatılması ele alındı. Sudani’nin toplantılarının gündeminde petrol var.
Caggins, Kürdistan’dan petrol ihracartına yeniden başlaması kararının sadece “liderlere bağlı olmadığına” dikkati çekerek, Kürdistan Bölgesi Doğal Kaynaklar Bakanlığı ve Irak Petrol Bakanlığı'nın da bulunduğu uluslararası petrol şirketleri arasında yeni sözleşmeler ve teknik müzakerelerin yapılması gerektiğini belirtti.
APIKUR sözcüsü Myles B. Caggins, "APIKUR üyesi şirketler, Irak Hükümeti, Kürdistan Bölgesi Hükümeti ve Uluslararası Petrol Şirketleri ile Irak-Türkiye boru hattı üzerinden ihracatın yeniden canlandırılması için karşılıklı yarar sağlayan bir çözüme ulaşma konusunda isteklidir. Güçlü ve istikrarlı bir petrol ve gaz sektörü, tüm Irak halkının yararına olacak şekilde yabancı yatırımları çekmeye devam edecektir" dedi.