Diyarbakır finans merkezi olur mu?

Ankara (Rûdaw) – Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun dün, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) istişare toplantısında yaptığı konuşma, Kürt illerine ekonomik yatırım yapılacağı beklentisini doğurdu. İş çevreleri ise bölgenini ekonomik olarak kalkınmasının “çözüm süreci”ne bağlı olduğunu dile getirdi.

 

Ahmet Davutoğlu, TOBB toplantısında yaptığı konuşmada, Van’ın gölüyle, Mardin’in turizmle, Urfa’nın kültür ve inanç merkezi olmasıyla öne çıkması gerektiğini, Diyarbakır’ın da bu illerin ticaret ve finans merkezi olması için çalışma yürüttüklerini söyledi.

 

Rûdaw’ın edindiği bilgiye göre, Davutoğlu toplantıdan önce de bölgeden oda ve borsa başkanlarıyla birlikte basına kapalı bir toplantı yaptı. Toplantıya Çözüm Süreci Kurulu’nda yer alan Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan ve bölgenin bakanları olması nedeniyle Tarım Bakanı Mehdi Eker ile Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de katıldı.

 

Rûdaw’a konuşan TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve Diyarbakır Ticaret Borsası Başkanı Ebubekir Bal, toplantıda 90’ya yakın oda ve borsa başkanı, esnaf birlikleri ve sendikaların başkanlarının katıldığını belirtti. Sadece başkan düzeyinde toplantıya katılım olduğu bilgisini veren Bal, şunları söyledi:

 

“Başkanlarımız barış sürecinin devam etmesinden yana fikir belirttiler. Ne pahasına olursa olsun bu barış sürecinin devam etmesini istedik. Kobani olaylarından sonra iş çevreleri de olumsuz etkilendi. Bunun giderilmesini istedik. Bunun için elbette biraz zamana ihtiyaç var. Herkesi sabırla dinledi ve tek tek not aldı. Bize sürecin devam edeceğini söyledi.”

 

Başbakan Davutoğlu’nun yaptığı konuşmayı da Rûdaw’a değerlendiren Bal, “Bizim beklentimiz yeni bir teşvik yasasının çıkarılması. Özellikle Diyarbakır, Mardin, Batman, Siirt gibi iller çatışmalardan büyük zarar gördüler. Bu illere yönelik sanayiciyi teşvik eden bir paket çıkarılmalı” dedi.

 

Rûdaw’a konuşan GÜNSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Odabaş ise, Davutoğlu’nun sözlerini “Galiba daha güzel bir tablo oluşur umuduyla söylemiştir” sözleriyle değerlendirdi.

 

Odabaş, Ankara’daki bankaların merkezleri bile İstanbul’a taşınırken, Diyarbakır’ın finans merkezi olması çok zor. Bankacılığın merkezinin bir miktarının buraya aktarılması lazım” dedi. Odabaş şunları söyledi:

 

“Şu an Güney Kürdistan’da ve Rojava’da iç huzursuzluklar yaşanıyor. Buraya da sıçradı. Olaylar kontrol edilemedi, kendi kendimize zarar verdik. Bölgede zaten güçlü ekonomik yapı yok. Barış yaşama geçerse belki ekonomik kalkınma da olur. Herşey çözüm sürecinin netleşmesine bağlı. Çok büyük endüstriyel yatırımlar beklemiyoruz zaten. Çözüm süreci başarılırsa ekonomik hareketlilik de kendiliğinden oluşacaktır. Acilen huzur ve barış gelmeli.”

 

Bölgenin ekonomik durumuna ilişkin yaptığı araştırmalar ve çalışmalarla tanınan GÜNSİAD Direktörü Celal Balık ise, Rûdaw’a yaptığı değerlendirmede, Diyarbakır’ın eskiden beri bir ticaret ve turizm bölgesi olduğunu belirterek, şöyle dedi:

 

“Bölgenin sorunlarını defalarca kendilerine götürdük. Ama şimdiye kadar sadece kalkınma ajansları kuruldu. Yavaş yavaş bir şeyler yapılıyor ancak ağırlıklı olarak orta ve küçük ölçekli işletmelerin olduğu Diyarbakır’ın bir finans merkezi olması mümkün görünmüyor.”