Kürdistan’da özel sektör koronavirüs nedeniyle 1 milyar dolar zarar etti

14-04-2020
Rûdaw
Etiketler Kürdistan Koronavirüsü Ekonomi Özel sektör Zarar
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - Kürdistan Bölgesi Yatırımcılar Birliği, özel sektörün yeni tip koronavirüs (Covid-19) nedeniyle 1 milyar dolar zarar ettiğini açıkladı.

Rûdaw TV haber bültenine katılan Kürdistan Bölgesi Yatırımcılar Birliği Başkanı Yasin Mahmud, “Kürdistan Bölgesinde özel sektör Covid-19 nedeniyle çok zor bir duruma girdi. 350 bin kişi işsiz kaldı ve Hükümet özel sektörün çıkarına hiçbir karar almadı” dedi.

Yasin Mahmud, “Özel sektörde şu anda çalışan 150 bin işçi var. Şirket sahipleri Mart ayının maaşlarını ödemeyi kabul ediyor. Ancak Nisan ayının maaşlarını ödemeyi kabul etmiyorlar” ifadelerini kullandı.

Sokağa çıkma yasağı nedeniyle büyük bir zarar yaşadıklarını belirten Mahmud, sözlerine şunları ekledi:

“Özel sektörün şu ana kadar 1 milyar dolar zararı oluştu. Bu şekilde devam ederse zarar 3 milyar dolara yükselir. Hükümet özel sektörden yardım talebinde bulunuyor ancak özel sektörün çıkarına olacak hiçbir karar almadı ve büyük bir zarar görmemize neden oldu. Ama Yatırımcılar Birliğine bağlı şirketler ve sermayedarlar Hükümete 20 milyon dolardan fazla yardımda bulundu. Ayrıca fakirlere binlerce koli gıda yardımında bulundu.”

Mahmud, Kürdistan’da koronavirüs salgınından dolayı toplamda 350 bin kişinin işsiz kaldığını belirterek, “Bu işçiler çok zor durumda ve yardıma ihtiyaçları var” diye konuştu.

Kürdistan Bölgesi’ndeki özel sektör koronavirüs salgınından önce 2014-2018 yılları arasındaki büyük krizde 47 milyar dolar zarar etmesinin yeniden canlanmaya başlamıştı. Ancak Koronavirüs salgını özel sektördeki gelişmeyi sekteye uğrattı.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli