Kürdistan’da sera bereketi
Erbil (Rûdaw) - Kürdistan Bölgesi’nde henüz yeni olan sera çiftçiliği sayesinde tarımda üretim artış gösterdi.
Tarım Bakanlığı, denetim altında yapılmadığı takdirde insan sağlığına ciddi zararlar verebilecek sera projeleriyle meyve ve sebzede iç ihtiyacı karşılamaya çalışıyor.
Rûdaw’ın sorularını yanıtlayan çiftçi Bedreddin Mahmud, 2009’da deneme amacıyla Tarım Bakanlığı’nın verdiği bir serayla seracılığa başladığını ve üretimin konvansiyonel ekime göre 4 kat arttığını söyledi.
Bedreddin Mahmud, Erbil’in bir köyünde 15 yıldır çiftçilik yapıyor.
Kışın kereviz, ıspanak ve roka eken Bedreddin Mahmud, bahar mevsiminde ise salatalık ve domates yetiştiriyor.
10 serası olan Bedreddin Mahmud, hükümet tohum, mazot ve gübre temin ederek çiftçilere destek verirse, Kürdistan Bölgesi’ndeki mevcut seralarla yerel sebze ihtiyacının karşılanabileceğini ifade etti.
Kürdistan Bölgesi’nde seracılık düşüncesi, 2006’nın başında Tarım Bakanlığı’nın 7 kişilik bir heyetinin İspanya’ya yaptığı ziyaret sonrası gelişmişti.
2007’de onaylanan sera projeleri deneme amaçlı 8 serayla başlamıştı.
Tarım Bakanlığı’nın verilerine göre, 2013 yıllında sera sayısı 7 bin 611’i bulurken geçen yıl 400 daha yeni sera kuruldu.
Aynı tadı vermiyor
Rûdaw’a konuşan Tarım Bakanlığı Sera Projeleri Sorumlusu Kemal Muhammed, iç üretimi arttırmayı hedeflediklerini belirtti.
Klasik sistemden seraya geçilmesi gerektiğini vurgulayan Kemal Muhammed, “İlk yıl bedava, daha sonra iki yıl boyunca yüzde 75 destekle, 2007 ile 2011 yılları arasında toplam bin 600 sera dağıtıldı” dedi.
Bakanlığın verilerine göre, 2007’de 239 bin ton olan üretim, 2013’te 481 bin tona çıkarak, yüzde 49 artış kaydedildi.
Tarım Bakanlığı Sera Projeleri Sorumlusu, “Sebze ve meyvelerin daha erken büyümesi için tohumlarda yapılan genetik değişikliğinin yanısıra çok fazla gübre ve kimyasal madde kullanılması yiyeceklerin tadını bozuyor” dedi.
Daha önce seralarda denetim yapıldığını söyleyen Kemal Muhammed, artık denetmenlere para tahsis edilmediğini ve kullanılan bazı ilaçların insanı sağlığına çok ciddi zararlar verebileceğini dile getirdi.
Süleymaniye Sera Geliştirme Derneği Başkanı Mele Kamil ise, şehirde çiftçiliğin yeniden arttığını söyleyerek, önceleri sadece salatalık ekilen seralarda artık brokoli, patlıcan, kabak ve çilek gibi birçok sebze ve meyvenin yetiştirildiğini kaydetti.