İsrail’de çöl ortasında modern tarım: Su son damlasına kadar çiftçilere veriliyor

13-08-2023
Foto: Rûdaw
Foto: Rûdaw
Etiketler İsrail Eilat Tarım Su
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - Hiçbir tatlı su kaynağına sahip olmayan İsrail’in Eilat kasabasında içme suyu, yeraltı ve tuzdan arındırılmış deniz suyunun birleşiminden elde ediliyor. Tarım için kullanılan su ise atık sulardan sağlanıyor.

İsrailli çiftçiler, bunaltıcı yaz sıcaklarının altında, Akabe Körfezi ile çöl arasında yer alan sahil kasabası Eilat'ın kuzeyindeki palmiye ağaçlarını etrafına sardıkları sulama sistemi ile suluyor.

Çiftçilerin damla damla kullandığı su ise filtrelenmiş kanalizasyon ve atık sulardan elde ediliyor. İnce plastik borudan akan ve uzun hurma ağaçlarını besleyen mineral açısından zengin su, yerel kanalizasyon arıtma tesisinden geri dönüştürülmüş atık su ve yeraltı suyu karışımından oluşuyor.

Eilat'ın su ve kanalizasyon kuruluşu Ein Netafim'in baş mühendisi Arik Ashkenazi, atık suyun katılardan ve biyolojik tehlikelerden arındırıldığını gören tesisi gezerken, "Eilat'ın tüm kanalizasyonu burada arıttıklarını” söylüyor.

Atık suları tarımda kullanma konusunda İsrail’in dünyada öncü olduğunu belirten Ashkenazi, “Kurumumuz 7 gün 24 saat hiç durmadan çalışıyor. Arıtılan atık sular son damlasına kadar çiftçilere aktarılıyor, çiftçiler de onu yer altı sularına karıştırıp ağaçlar için kullanıyor” diyor.

Her hangi bir tatlı su kaynağına sahip olmayan Eilat’ta içme suyu ise yeraltı ve tuzdan arındırılmış deniz suyunun birleşiminden elde ediliyor. Eilat bu anlamda İsrail'in su yönetiminde bir istisna iken, şu anda belki de dünya için bir prototip olma özelliği taşıyor.

İsrail'in ulusal su şirketi Mekorot'un mühendislikten sorumlu başkan yardımcısı Yossi Yaacoby, "Kanalizasyonun bir su kaynağı olduğunu fark etmeye başladık ve İsrail'de neredeyse yüzde 100 yeniden kullanıma ulaştık. arıtılan atık suyun yüzde 90'ının tarıma gidiyor” diye belirtiyor.

Yaacony, "Bu da yeterli değildi, bu yüzden deniz suyunu tuzdan arındırmaya başladık. 1997'de Eilat'tan başlayıp ardından Akdeniz'de tuzdan arındırılmış suyla şimdi İsrail'in içme suyunun yüzde 60-80'ini sağlıyoruz” diyor.

İsrail'in güneyindeki Arava Enstitüsü'nde su yönetimi uzmanı olan Clive Lipchin, iklim değişikliği nedeniyle "dünyadaki herkesin" tuzdan ve atık sudan arıtmayı düşünmesi gerektiğini söyledi.

İsrail'in kanalizasyon ve tuzlu su arıtmadaki başarısı, bölgedeki bazı ülkelere de su ihraç etmesini sağladı. İsrail, Ürdün ve Filistin'e günde 100 milyon metreküp içme suyu sağlıyor.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli