Economist: Türk şirketleri için hayat zor ama fırsatlar da var

13-06-2020
Rûdaw
Etiketler Türkiye Ekonomi The Economist
A+ A-

Haber Merkezi - The Economist’e göre Türkiye ciddi bir resesyonun ortasında. İhracat zayıf TL’ye rağmen gerilerken,  enflasyon da durulmuyor. Yılda $35 milyar gelir getiren turizm endüstrisi son 10 yılın en kötü sezonuna hazırlanıyor. Ama...fırsatlar da çok.

İngiltere merkezli Economist dergisi, Türkiye’nin ABD’den satın aldığı F-35 uçaklarının, Rusya’dan satın aldığı S-400 hava savunma sistemi nedeniyle teslim edilememesinin Türk şirketlere yaklaşık 9 milyar dolar değerinde sözleşme kaybettirdiğini yazdı.

“Türk şirketleri için hayat zor” başlıklı yazıda, havacılık ve savunma sanayi firmalarına parça üretimi yapan Kale Grubu’nun F-35 savaş uçağı için de motor parçaları ürettiği belirtilerek, “Ancak Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Rusya’dan geçen yıl aldığı füze savunma sistemleri nedeniyle Amerikan hükümeti, NATO müttefiki olan Türkiye’nin F-35 savaş uçakları projesindeki katılımını askıya aldı. Türkiye’nin hava kuvvetleri, 100 uçak sipariş etti ancak hiçbiri teslim edilmedi. Türk firmaları, yaklaşık 9 milyar dolar değerinde sözleşme kaybetti, Kale Grubu da en çok etkilenenler arasındaydı, ardından da Covid-19 pandemisi geldi” ifadeleri kullanıldı.

The Economist’e göre Türkiye ciddi bir resesyonun ortasında. İhracat zayıf TL’ye rağmen gerilerken,  enflasyon da durulmuyor. Yılda $35 milyar gelir getiren turizm endüstrisi son 10 yılın en kötü sezonuna hazırlanıyor.

Yazıda, “Türkiye’de iş yapmak cesaret ister. Son 5 yılda, ülkede ticari güvenliği engelleyen birçok şey oldu: düzinelerce terör saldısı, döviz krizi, bir darbe girişimi ve ardından muhaliflere karşı baskı, Avrupa ve ABD ile diplomatik anlaşmazlıklar ve  7 güçlü bölücü seçim… Ancak hiçbiri şirketleri, Covid-19 pandemisi kadar hazırlıksız yakalamadı” ifadelerine yer verildi.

Öte yanda, the Economist fırsatlardan da bahsetti.  Çin’in doğrudan yatırımlar için istekli olduğu, Avrupalı alıcıların ise tedarik kaynaklarını Türkiye’ye kaydırmayı düşündüğünü kaydetti. Fakat, Türkiye’nin bu fırsatlardan faydalanabilmesi için siyasi istikrarın sağlanması gerektiğini kaydetti.

Dergiye göre kritik kurumların yandaşlara ikram edilmesi ve TCMB’nin bağımsızlığı kaybetmesi ülkeye yatırım yapacakları tereddüte sürüklüyor.

 

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli