Türkiye kamuda tasarruf dönemine geçiyor, işte alınan önlemler

13-05-2024
Etiketler Türkiye Kamuda tasarruf Mehmet Şimşek Cevdet Yılmaz
A+ A-

Haber Merkezi – Türkiye Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ile Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi”ni kamuoyuyla paylaştı.

Buna göre kamu kuruluşları için 3 yıl süreyle yeni araç alınmayacak, sadece emekli olanların yerine yeni memurlar atancak, yeni lojmanlar yapılmayacak, yönetici maaşlarına üst limit getirilecek, lojman kiraları ve sosyal tesis kiraları gözden geçirecek.

Cevdet Yılmaz alınacak yeni tedbirlerle ilgili, "Kamu harcamalarında verimliliği esas alıyoruz. Kamu olarak öncülük edecek az kaynakla daha çok proje yapacağız” dedi.

Bakan Şimşek ise açıklanan paketin son olmadığını ve tedbirler tüm kamuyu kapsayacağını belirtti.

Bakan Şimşek, “Deprem ve zorunlu harcamalar hariç, mal ve hizmet alım ödeneklerinde yüzde 10, yatırım ödeneklerinde ise yüzde 15 oranında kesinti yapacağız. Ambulans, savunma ve güvenlik gibi alanlardaki zorunlu ihtiyaçlar hariç, kamuda yeni araç satın almayı ve kiralamayı 3 yıl durduruyoruz" dedi.

“Tek hanelere inme konususnda kararlıyız”

Cevdet Yılmaz'ın açıklamaları özetle şöyle:

"Kamu harcamalarında verimliliği esas alıyoruz. Kamu olarak öncülük edecek az kaynakla daha çok proje yapacağız. Tasarruf kültürünü yaygınlaştırmamız gerekiyor. Tasarruf ve verimli kaynak kullanımı konusunda yaptığımız bu güncellemede iki önemli gelişme etkili olmuştur. Depremin yaralarının sarılması ve pandemi sonrası tüm dünyanın gündemi haline gelen enflasyon ile ülkemizin kararlı mücadele etme iradesidir.

Orta vadeli programımızın enflasyonu düşürmeye yönelik çalışmalarını görmeye başlayacağız. Tek hanelere inme konusunda kararlıyız.

Amacımız istikrar içinde büyümek ve kalıcı refah artışını sağlamak. Geçen yıl bütçe açığımızın milli gelire oranı yüzde 5,2 olurken deprem harcamaları hariç tutulduğunda bu açık yüzde 1,6 seviyesine kadar gerilemektedir.

Hazırlıkları son aşamaya gelen genelge taslağı bu hafta içinde Cumhurbaşkanımızın onayına sunulacak. Kanuni düzenleme gerektiren hususlarda parti farkı gözetmeksizin tüm grupların desteğini bekliyoruz."

“Yabancı menşeili araç kullanımı belli alanlar haricinde kaldırıyoruz”

Bakan Şimşek'in açıklamaları da şöyle:

"Açıklayacağımız paket son değil. Tedbirler tüm kamuyu kapsayacak. Paketle raporlama ve yaptırım modeli hayata geçirilecek. Önceliğimiz hayat pahalılığını sorun olmaktan çıkarmak. Yapısal reformları hızlandıracağız.

Kamuda taşıt standartlarını belirledik, etkinliği artırıyoruz. Plaka bazlı olarak taşıt envanterini takip edebileceğiz. Kurumlarımız sisteme veri girişine başladı. Ambulans, savunma güvenlik gibi ihtiyaçlar hariç yeni araç almayı ve kiralamayı durduruyoruz. Yabancı menşeili araç kullanımı belli alanlar haricinde kaldırıyoruz. Bütçe dışı kaynaklardan, taşıt kullanımını çok sıkı kurallara ve izne tabii tutuyoruz.

“Yeni lojman alımı ve yapımını süresiz olarak durduruyoruz”

İhtiyaç fazlası olan ekonomik ömrünü tamamlamış araçları tasfiye edeceğiz. Kamu binalarında riskli binalar hariç yeni bina alımı ve yapımını 3 yıl süreyle durduruyoruz. Doğal afet ve güvenlikle ilgili olanlar hariç, yeni lojman alımı ve yapımını süresiz olarak durduruyoruz. Lojman kiraları ve sosyal tesis kiralarını gözden geçireceğiz. 3 yıl boyunca emekli olanlar kadar yeni personel istihdamı sağlayacağız.

“Hizmet içi eğitimler otellerde değil sadece kamu tesislerinde yapılacak”

Destek personel sayısını azaltmayı hedefliyoruz. Kamuda esnek ve uzaktan çalışmayı artıracağız.

Yönetim kurulu ücretlerine üst sınır getireceğiz. İdari yapılanmada etkinliği esas alacak çalışmayı başlatıyoruz. Hizmet içi eğitimler otellerde değil sadece kamu tesislerinde yapılacak. Kamuda enerji verimliliğini daha da artıracağız."

“Kamuda personel servisi sonlandırılacak"

Taşıt alanında ilk olarak "Kamu Filo Yönetim Sistemi" ile kamuda taşıt sayısı ve kullanım standartlarını belirlediklerini ve bu alanda etkinliği artırdıklarını bildiren Şimşek, şu bilgileri paylaştı:

"Bu sistem, taşıt edinim, kullanım ve tasfiye süreçlerini bütüncül bir anlayışla yönetmeyi sağlayacak. Plaka bazlı olarak, taşıt envanterini ve taşıtlarla ilgili harcamaları takip edeceğiz. Taşıtların yaşı, kilometresi ve yıllık kullanımını izleyeceğiz ve verimli kullanımını sağlayacağız. Kurumlarımız sisteme veri girişine başladı. Bu sistem şu anda hayata geçti, veri girişi başladı. Bu sistemle hedefimiz, ilerleyen aşamada taşıtların ortak bir havuzda toplanarak kurumlar arası kullanımına zemin hazırlanmasıdır. Biraz zaman alabilir ama buna ilişkin Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile çalışmamız devam ediyor. Ambulans, savunma ve güvenlik gibi alanlardaki zorunlu ihtiyaçlar hariç, yeni araç satın almayı ve kiralamayı 3 yıl süreyle durduruyoruz. Mevcut kiralık taşıt sözleşmeleri de izin alınmadan yenilenmeyecek. Bütçe dışı kaynaklardan taşıt kullanımını çok sıkı kurallara ve izne tabi tutacağız. Ayrıca, kanunla izin verilenler hariç yabancı menşeli araç kullanımını sonlandırıyoruz. Bu bir süreç gerektirecek, mevcutların sözleşmelerinin sona ermesi gerekecek ama kanunda belirtilen makam, idare veya kişiler hariç yabancı menşeli araç kullanımını da kamuda kaldırıyoruz. İhtiyaç fazlası olan veya ekonomik ömrünü tamamlamış taşıtları tasfiye edeceğiz. Bunun için Özelleştirme İdaresini görevlendireceğiz. Savunma ve güvenlik hariç, toplu taşıma olan yerlerde, kamuda personel servisi hizmetini sözleşme bitiminde sonlandırmayı hedefliyoruz."

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli