Kürdistan’daki eczanelerde yılda 32 milyon plastik poşet kullanılıyor

Duhok (Rûdaw) - Kürdistan Bölgesi’ndeki bin 100 eczanede, yılda ortalama 32 milyon plastik poşet kullanılıyor.

 

Kürdistan Bölgesi’ndeki dükkan ve pazarlarda hergün onlarca ton plastik poşet kullanılıyor. Ayrıca eczanelerde de plastik poşet tüketimi oldukça fazla. 

 

 

Rûdaw’a konuşan Duhok Geri Dönüşüm Fabrikası Müdürü Hişyar Kemal, günde yaklaşık 600 ton çöp ve atığın getirildiğini söyledi.

 

Hişyar Kemal, 600 tonun yüzde 2’sini plastik poşetlerin oluşturduğunu dile getirdi.

 

Sadece Duhok merkezde 10 ton plastik poşet atığı bulunuyor.

 

 

Rûdaw’a konuşan Eczacı Behcet Seid, günde 50 ila 100 poşet kulandıklarını belirterek, “Sorun şu ki; poşet kullanımına alternatif yok. Kağıt ve ağaçtan yapılan ambalaşlar var ve çevre dostular. Ancak onlarda sadece gelişmiş ülkelerde yaygın” dedi.  

 

Uzmanlar poşet atıklarının doğada 50 ila 100 arasında kaldığını açıklıyor. Plastik poşetlerin doğaya zararları oldukça fazla olmasına rağmen, vatandaşlar günlük hayatlarında poşet kullanımından vazgeçmiş değil.

 

Çevre aktivisti Beyar Abdullah, plastik poşet yerine kağıt ambaşların kulanılması gerektiğini belirterek, “Kağıt doğada uzun süre kalmıyor. Bu durumda insan sağlığına da tehdit oluşturmuyor” diye konuştu.

 

Kürdistan Bölgesi’nde bin 100 eczane bulunuyor. Bu eczanelerde ortalama günde 88 bin plastik poşet kullanılması halinde yılda 32 milyon plastik poşet atık durumuna gelmiş oluyor.