İSTANBUL - İşsizlik ve yoksulluk en çok Kürtleri ve mültecileri etkiliyor
İstanbul (Rûdaw) – Türkiye’de son yıllarda artan işsizlik ve yoksulluk karşısında kimi insanlar tüketimde kısıtlamaya giderken kimileri de umudunu yurtdışına gitmeye bağladı. İstanbul’da da işsizlik ve yoksulluğun bariz şekilde en yüksek olduğu semtler, Kürt ve mültecilerin ikamet ettiği semtler.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ile Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) araştırma birimi DİSK-AR’ın açıkladığı işsizlik verileri arasında çarpıcı bir fark bulunuyor.
TÜİK’e göre Türkiye’de işsizlik düşüş eğiliminde ve Şubat ayı itibariyle işsiz sayısı 3 milyon 579 bin. Türkiye’nin üç büyük işçi konfederasyonundan DİSK’e göre ise işsiz sayısı Şubat 2022’de 7 milyon 989 bin olarak gerçekleşti.
Çok sayıda Kürt ve mültecinin yaşadığı İstanbul’da da işsizlik ve yoksulluk en temel sorun.
“Gençler göç ediyor”
Aslen Ağrılı olan ve 35 yıldır İstanbul Tarlabaşı’nda ikamet eden Turan Kır (51), inşaat işçiliği ile geçimini sağlıyor. Şu sıralar imkan oldukça su satarak ailesini geçindiren 4 çocuk babası Kır, pandemi ve ekonomik krizin etkisi altında bir yıldır işsiz olduğunu belirtiyor.
Rûdaw’a konuşan Turan Kır, “Türkiye’de artık iş bulmak mümkün değil. Köyümüz Karasevdalı’da (Ağrı) sadece son bir yıl içerisinde yaklaşık 100 gencimiz kaçak yollarla Kanada’ya gitti. Aralarında iki de yeğenim var. Bu memlekette tüm zor işler sırtımızdan yürürdü ama artık o da yok” diyor.
Fatih’teki Kadın Pazarı, İstanbul’daki diğer pazarlara oranla daha ucuz. Bu yüzden çoğu kişi bu pazardan alışveriş yapmayı tercih ediyor. Ancak son dönemde yaşanan zamların ardından burada da kalabalık yatışmış durumda.
“Ne kadar az alsak yine yetmiyor”
Tezgahta patlıcanın kilosu 30-35 TL, yeşil fasulye 35-40, biber ise 45 TL.
Emekli Hacı Şeyhmus, “Her şeyden birazcık alıyoruz ama yine de yetmiyor. Ne yapalım, açlıktan ölelim mi? Ya öleceğiz ya da böyle mümkün değil. Yılan değiliz ki toprak yiyelim” diye belirtiyor.
Hükumet tarafından asgari ücrete yapılan zam da hem yükselen enflasyonun hem de TL’de yaşanan değer kaybı karşısında ezildi.
Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ), “Açlık ve Yoksulluk Sınırı Araştırması'nın mart ayı sonuçlarına göre, 4 kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) 4 bin 928 lira 8 kuruşa yükseldi. Bu durumda asgari ücret, yoksulluk sınırının da altında kaldı.
Cemal Karaaslan, “Bugün Ramazanın kaçı bilemiyorum ama Ramazanda sofra etsiz olmaz. Ama et almak imkansız oldu. Geçen yıl et fiyatları yine iyiydi. Ama bu yıl uçtu, önü alınmıyor” diyor.
Metropoll'ün anketine göre Türkiye’de halkın yarısı geçinebilmek için öğün sayısını azalttı, yüzde 31, zaman zaman aç kaldığını ifade etti. Aynı ankete göre “Et tüketmeyi bıraktım” diyenlerin oranı yüzde 61,8, "Özel araç kullanımını bıraktım" diyenlerin oranı yüzde ise 62,5 oldu.