Diyarbakır Kuyumcular Odası Başkanı altın için konuştu: Şok olduk

12-08-2023
Etiketler Diyarbakır Altın Mehmet Yüksel
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - Diyarbakır Kuyumcular Odası Başkanı Mehmet Yüksel altın ve altın ürünleri ithalatına yüzde 20 ek mali yükümlülük getirilmesinin kendilerini şok ettiğini söyledi. Yüksel, “Vergi yükümlülüğünün arttırılması altın fiyatlarına da yansıyacak. Stokçular altının karaborsaya düşmesini istiyor herhalde” diyerek hem vatandaşların hem de kuyumcuların zarar edeceğine dikkati çekti.

Türkiye’de Cumhurbaşkanı kararıyla altın ve altın ürünleri ithalatına yüzde 20 ek mali yükümlülük getirildi. Buna göre altın ve kıymetli metallerle kaplama mücevherci eşyası ithalatında Avrupa Birliği ve serbest ticaret anlaşması imzalanan ülkeler menşeli eşya hariç olmak üzere, yüzde 20 oranında ek mali yükümlülük tahsil edilecek.

Rûdaw TV’de Hêvîdar Zana’nın sunduğu 15.00 bültenine konuk olan Diyarbakır Kuyumcular Odası Başkanı Mehmet Yüksel, “Bu bizim için şok oldu, şoktayız. Böyle bir şey olacağını hiç tahmin etmiyorduk” dedi.

“Bu durum bizi korkutuyor”

Diyarbakır, Maraş ve Antep gibi illerde daha çok altın üretip ihraç etmek için çalıştıklarını belirten Yüksel, “Biz ekonomimiz düzelsin, üretimimiz artsın diye mücadele ederken karşımıza çıkan böylesi durumlar bizi rahatsız ediyor, korkutuyor. Şimdi yüzde 20 de ek mali vergi yükümlülüğü geldi” yorumunu yaptı.

Mehmet Yüksel, altın sektörünün 45 bin çalışanı bulunduğunu ve böyle bir düzenleme yapılırken kimsenin görüşüne başvurulmadığını söyledi.

“Stokçular altının karaborsaya düşmesini istiyor”

Yüksel, şunları kaydetti:

“Anladığım kadarıyla bazı çevreler servetlerini 5-10 kat arttırmak için hükümetle böyle bir çalışma içine girmiş. Onlara danışarak böyle bir adım atılmış, genel altın sektörü çalışan ve temsilcilerinin değil. Bu durum sektörü giderek zayıflatır. Daha önce altın alım satımında 2 veya 3 milyon tl fark ediyordu, şimdi 10 milyon TL'ye çıkmış. Yine millet artık evladını evlendiremeyecek, kredi çekmek zorunda kalacak.

Vergi yükümlülüğünün arttırılması altın fiyatlarına da yansıyacak. Stokçular altının karaborsaya düşmesini istiyor herhalde. Bu şekilde hem fiyatı arttırmak hem de istedikleri fiyata getirmek istiyorlar. Biz kuyumcu odaları olarak Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan ümidimiz bunu görmeleridir. Bu sektörü sıkıntıya koyacak kararlar olmamalı, zira bu sektör 45 bin çalışan sektörü, 4-5 kişinin değil.”

“Allah halkımıza yardımcı olsun”

Bugün evlilik yapmak isteyen bir çiftin en az 250-300 milyar TL altın almak zorunda kaldığını belirten Yüksel, “En basitinden bir yüzük, bir küpe ve üç bilezik alan 150 milyar TL ödemek zorunda. Burada insanlarımız altın olmadan düğün yapamıyor, bu bizim gelenek ve göreneğimizde var. Allah halkımıza yardımcı olsun diyorum” dedi.

Asgari ücrete göre insanların hediye olarak altın alamadıklarını bu nedenle altın yerine para kullanıldığını söyledi.

"Parası olan altından şaşmasın"

Altının Türk lirası bazında hiçbir zaman uzun vadede düşmediğine vurgu yapan Yüksel, “Biz altının karaborsaya düşmesini istemiyoruz. Üretim, istihdam olsun, insanlarımız çalışsın diyoruz. Türkiye’nin ekonomisi altının elinde. 45 bin kişi bu sektörde çalışıyor. O kadar insan da elimizin önünde çalışıyor. Bu sektörü biz canlandırıyoruz. Bunu ciddiye almazlarsa sıkıntı daha da büyür. İnsanlarımıza da şunu söyleyebilirim. Parası olan altından şaşmasın, altın alsın” önerisinde bulundu.

 

 

 

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli