Erbil (Rûdaw) - Kürdistan Bölgesi, OPEC Plus anlaşmasına uymak amacıyla Bağdat'ın talebi üzerine petrol üretimini yarıya indirdi.
Kürdistan Bölgesi Doğal Kaynaklar Bakan Vekili Kemal Muhammed, İstanbul'da düzenlenen bir enerji konferansında yaptığı konuşmada, Kürdistan Bölgesi'nin 2 Eylül’den bu yana günlük 140 bin varil petrol ürettiğini açıkladı.
Muhammed, Kürdistan Bölgesi'nin OPEC Plus’ın belirlediği üretim miktarına sadık kaldığını, buna karşılık Irak yönetiminin petrol üretimini sürekli olarak artırdığını belirtti. Bloomberg’in yayımladığı verilere göre, Irak yönetimi, OPEC Plus tarafından belirlenen sınırlara uygun şekilde petrol üretimi gerçekleştirdi.
OPEC Plus İzleme Komitesi, Rusya, Irak ve Kazakistan’ın, önceki üretim fazlasını telafi etmek için gerekli adımları attığını doğruladı.
Irak hükümeti daha önce Kürdistan Bölgesi'nin Türkiye'nin Ceyhan limanına petrol ihracatını "Bağdat'ın izni olmadan gerçekleştirdiği" gerekçesiyle Türkiye'yi Uluslararası Ticaret Odası'na şikayet etmişti. Sonuç olarak, mahkeme Türkiye’yi 1,5 milyar dolarlık tazminat ödemeye mahkûm etti.
Bu gelişmenin ardından, 25 Mart 2023'ten bu yana Kürdistan Bölgesi'nin petrol ihracatı durduruldu.
İhracatın durdurulmasından önce, Kürdistan Bölgesi günlük 450 bin varil petrolü Irak-Türkiye boru hattı üzerinden dünya pazarlarına ihraç ediyordu.
Ancak, ihracatın kesilmesi hem Kürdistan Bölgesi hem de Irak ekonomisine ciddi zarar verdi. Kemal Muhammed, bu durumun Kürdistan Bölgesi’ne milyarlarca dolar gelir kaybettirdiğini ve Irak’ın da 16 milyar dolardan fazla zarar ettiğini ifade etti.
Muhammed, "Bu durumdan hepimiz zarar görüyoruz ve kimse bundan fayda sağlamıyor" diye konuştu.
Irak bütçe yasasına göre, her varil petrol üretimi için 8 dolar masraf öngörülmüşken, Kürdistan Bölgesi hükümeti ile uluslararası şirketler arasındaki anlaşmalar doğrultusunda bu maliyet 26 dolar olarak belirlenmişti.
Bu 18 dolarlık fark, Irak bütçe yasasında bir değişiklik yapılmasını ya da mevcut anlaşmaların yeniden düzenlenmesini gerektiriyor.
Bu fark, petrol ihracatının yeniden başlamasının önündeki en büyük engel olarak görülüyor.
Yorumlar
Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın
Yorum yazın