Diyarbakır Tekstil Raporu: Zorluklar nedeniyle 150 iş yeri kapandı
Haber Merkezi - Diyarbakır merkez ve ilçelerini kapsayan, Diyarbakır Tekstil ve Hazır Giyim Sektör Raporu açıklandı. Raporda merkez ve ilçelerinde 481 işletme ve atölyeden 150’sinin artan maliyetler ve sektörel zorluklar nedeniyle faaliyetlerini durdurduğu kaydedildi.
Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) ve Güneydoğu Tekstil Sanayi ve İş İnsanları Derneği (GÜNTİAD) işbirliğinde “Diyarbakır Tekstil ve Hazır Giyim Sektör Raporu” hazırlandı.
Ağustos – Kasım 2023 döneminde Diyarbakır merkez ve ilçelerini kapsayan raporun sonuçları derlenerek yayın haline getirildi.
Merkez ve ilçelerde 331 tekstil ve hazır giyim, 25 çırçır sektöründe faaliyet gösteren işletme ile görüşüldü ve ilgili kurum temsilcilerinin katılımı ile bir odak grup toplantısı gerçekleştirildi.
481 işletmeden 150'si faaliyetlerini durdurdu
Raporun sonuçları, düzenlenen ortak basın toplantısı ile paylaşıldı.
GÜNTİAD Yönetim Kurulu Başkanı Sezai Ayas, araştırmanın neticesi hakkında şu bilgileri paylaştı:
“Temmuz 2023'te başlattığımız çalışma kapsamında 481 işletme ve atölyemizi derinlemesine inceledik ve maalesef artan maliyetler ve sektörel zorluklar nedeniyle 150'sinin kapalı olduğunu veya faaliyetlerini durdurduğunu tespit ettik. Üretime devam eden 331 işletme ile yaptığımız nitelikli görüşmeler, sektörümüzün canlılığını ve potansiyelini gözler önüne serdi. Diyarbakır, tekstil ve hazır giyim alanında bölgesel bir güç merkezi olarak öne çıkıyor. Sektör, kent ekonomimiz için stratejik bir öneme sahip ve entegre yatırımlar, ürün çeşitliliği, uluslararası markalarla işbirliği, ve kendi markalarını yaratan işletmeler ile diğer illerden farklılaşıyor.
Sektörde 331 işletmede 21.522 kişi çalışıyor, çalışanların yüzde 64’ü kadın
İşletmelerimizin yüzde 31’i Yenişehir ilçesinde. Dış ilçelerde Bismil, Ergani, Silvan ilçeleri öne çıkıyor. Görüşme yaptığımız 331 firmada 21.522 kişi çalışıyor. Çalışanların yüzde 64’ünü kadın çalışanlar oluşturuyor. Kentte tekstil ve hazır giyim sektöründe bir yıl önceye göre çalışan sayısında yüzde 18 artış sağlanmış durumda. Sektörde gelecek bir yıl içinde çalışan sayısında yüzde 48 artış olması bekleniyor. Organize Sanayi Bölgeleri kentte sektördeki istihdamda bugün yüzde 62’lik paya sahip.
Görüştüğümüz 313 işletmenin yüzde 33’ü kendi markası için üretim yapıyor. Aynı şekilde hazır giyim ve konfeksiyon sektöründe üretim yapan 250 işletmenin 75’i uluslararası markalara, 136 işletme ulusal firmalara, 51 işletme ise Diyarbakır’daki işletmelere fason üretim yapıyor. İşletmelerimizin yüzde 87’si siparişe göre üretim yapıyor. 13 firmamız kendi e-ticaret sitesini kurma deneyimine sahip ve 16 firmamız e-ticaret siteleri üzerinden satış yapıyor.
Hazır giyim ve konfeksiyon sektöründe faaliyet gösteren 250 işletmeden 183’ü kendi markasını kurmak istiyor. İşletmelerimiz sürdürülebilirliklerini sağlamak ve büyümek için markalaşmayı önemli bir strateji olarak görüyor ve işletmelerimizin yüzde 83’ü orta ve uzun vadede markalaşmayı veya marka değerlerini arttırmayı hedefliyor. Markalaşma ve e-ticarete yönelik adımlarımız, sektörümüzün geleceği için hayati önem taşıyor. İlimizde tekstil ve hazır giyim sektöründe yaratılan toplam istihdam üzerinden kente ekonomik girdisine baktığımızda 2023 yılı için 7.7 milyar TL. OSB’lerde yaratılan ekonomik girdi ise yıllık 4.6 milyar TL.”
“Artan işgücü ve hammadde maliyetleri en temel sorunumuz”
Ayas, sektörün önemli zorluklarla karşı karşıya olduğunu belirterek, “Artan maliyetler, özellikle ham madde ve işçilik maliyetlerindeki artışlar, sektörümüzün kar marjlarını baskı altına alarak rekabetçiliğini olumsuz etkiliyor. Ayrıca, finansa erişimin zorluğu, özellikle küçük ve orta ölçekli işletmelerimizin gerekli yatırımları yapabilmesi ve büyüyebilmesi için büyük bir engel teşkil ediyor” dedi.
“Tekstil ve hazır giyim sektörü istihdam açısından önemli”
DTSO Yönetim Kurulu Balkanı Mehmet Kaya tekstil ve hazır giyim sektörünün Diyarbakır için stratejik bir sektör olduğunu belirterek, “Tekstil ve hazır giyim sektörü iki açıdan önemli. Birincisi istihdam. Özellikle de genç ve kadın istihdamı için önemli bir sektör. Kadınların gençlerin daha kolay işgücüne katılabildiği emek yoğun bir sektör” dedi.
Kaya, “Diğer önemli husus pamuk üretimi. Diyarbakır Şanlıurfa ili ile birlikte Türkiye pamuğunun yüzde 55’ini üretiyor ve daha fazla pamuk üretimi yapacak potansiyeli olan ve bu konuda yatırımları devam eden bir il. Türkiye’de batı illerinde işgücü maliyetleri artınca sektörün genç nüfusun Türkiye ortalamasının üzerinde olduğu illere kaymaya devam ettiğini yıllardır görüyoruz. Aynı şekilde iplik üretim tesislerinin de pamuk üretimindeki potansiyel ile birlikte arttığını görüyoruz” ifadelerini kullandı.