İMZA KALDI – Kürt petrolü için ikinci alternatif

Erbil (Rûdaw) – Kürdistan Böglesi’nin İran üzerinden dünyaya pazarlarına gönderilmesi planlanan petrolü için sadece imzaların kaldığı belirtildi.

 

Rûdaw’a konşan Kürdistan Bölgesi Dışişlişkiler Bürosu İran Dosyası Sorumlusu Abdullah Akreyi, geçtiğimiz günlerde Doğal Kaynaklar Bakanlığı’dan bir heyetin İran Enerji Bakanlığı’nı ziyaret ettiğini hatırlattı.

 

İran’la Kırmaşan ve Tebriz rafinerilerine ham petrol petrol gönderimi anlaşması yapıldığını kaydeden Abdullah Akreyi şöyle devam etti:

 

“Kürdistan Bölgesi, tankerlerle Rojhılat’taki rafinerilere ham petrol gönderecek. Karşılığında da İran, benzin ve kerosin gönderecek veya Kürt petrolünü körfeze ulaştıracak.”

 

Akreyi, anlaşmanın imzalanması için gelmesi beklenen İranlı heyetin Erbil ziyaretini henüz gerçekleşmediği için fiili olarak petrol sevkiyatının başlamadığını söyledi.

 

Akreyi, Kürdistan Bölgesi’nden bir boru hattının inşası yönünde İran’dan bir talep almadıklarını kaydetti.

 

İran Süleymaniye Başkonsolosu Saidullah Mesudi Rûdaw’a verdiği röportajda, İranlı hükümet yetkililerinin, Kürdistan Bölgesi petrolünün İran üzerinden dünya pazarlarına girmesi için Erbil yönetimine teklifte bulunduğunu söylemişti.

 

Başkonsolos Saidullah Mesudi, “İranlı büyük şirketlerin bu projeyi yürütebilecek kapasitesi var. Sadece projenin uygulanması için iki tarafın güçlü iradesine ihtiyaç var” diye konuşmuştu.

 

Süleymaniye Valisi’yle bir görüşme yaptıklarını söyleyen Mesudi, kendisine petrol boru hattıyla ilgili yakın zamanda anlaşmaların yapılacağını, bunun için Kürdistan Bölgesi Hükümeti’nin kararının beklendiğini söylendiğini ifade etmişti.

 

Mecvut durumda Kürdistan petrolü Kerkük-Yumurtalık Boru Hattı’yla Türkiye’nin Ceyhan limanına aktarılıyor, buradan da dünya pazarlarına gönderiliyor.