Erbil ile Nashville ticari bağları genişletmeyi hedefliyor

Nashville (Rûdaw) – Erbil’den ABD’nin Nashville kentine giden heyet, kardeş şehirler arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilerin geliştirilmesi için iş dünyası temsilcileri ile bir araya geldi.

ABD'nin Tennessee eyaletinin başkenti Nashville, kentteki Kürt nüfusunun yoğunluğu nedeniyle “Küçük Kürdistan” diye adlandırılıyor.

Bugün yaklaşık 25 bin kadar Kürdün yaşadığı Nashville’de geçen Temmuz ayında  İl Meclisi, Erbil’i “kardeş şehir” ilan etti.

Bu amaçla önümüzdeki günlerde kentte özel bir etkinlik planlanıyor. Nashville’de bulunan Erbil Valisi Omid Xoşnav başkanlığındaki heyet, kentteki iş dünyası temsilcileri ile bir toplantı düzenledi.

Nashville Ticaret Odası Başkanı Ralph Schulz, "Burada iş kuran yaklaşık 15 bin kişi var, dolayısıyla buradaki ve Erbil'deki Kürt iş insanları arasında bağlantılar kurabiliriz. Tabi otomotiv endüstrisi veya teknolojik ilerlemelerle ilgili her şeyi birlikte yapabiliriz. Ticaret, lojistik, malların ve ürünlerin taşınması, bunların hepsi Nashville ile iyi iş ilişkilerinin gelişmesine vesile olacak” dedi.

Nashville’deki yöneticiler Erbil'le ticari bağları genişletmenin yanı sıra ABD’li şirketleri de Kürdistan Bölgesi’ne yatırım yapmaları konusunda teşvik ediyor.

Erbil heyeti ise petrol sektörü dışındaki iş alanlarında yatırım yapmak isteyen ABD'li şirketlerin dikkatini çekmek istiyor.

Erbil Valisi Xoşnav, “Şu anda her iki ticaret odası arasında bağlantı kurmak için bir başlangıç aşamasındayız. Sonuçta bu bağlantıyı kuracak olan iş insanlarımızdır. İş insanlarımızın ve firmalarımızın burada çalışma imkanı bulmasını umuyoruz. Bu toplantıya katılan değerli temsilciler de çok önemli bir noktaya dikkati çekti. Bizdeki iş gücüne dikkat çekti. Bu işbirliği karşılıklı iki tarafta boşlukları doldurmayı sağlayacak” diye konuştu.

Nashville Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Lori Oda, "Ticari ve ekonomik ilişkilerin büyüdüğünü görmeyi çok isterim. Nashville uzun zamandır büyük bir Kürt diasporasına ev sahipliği yapıyor, bu nedenle ekonomimizi etkileyecek bazı iş ilişkilerini geliştirebiliriz. Ayrıca Erbil’de Nashville şirketleri için ne gibi fırsatlar var görmek istiyoruz” dedi.

Nashville ve Erbilli yetkililere göre, her iki şehirde de iş dünyası için büyük fırsatları var ve gelecekte yatırımcılar için daha fazla kolaylık sağlayacak adımlar atılacak.