Kürtler’in dikili 1 milyon zeytin ağacı var

09-09-2014
Rûdaw
Etiketler zeytin üretim
A+ A-

Erbil (Rûdaw)- Kürdistan Bölgesi’nde zeytin dikimi giderek  artarken, sayısı 1 milyonu geçen ağaçlardan ürün alınmaya başlandı.

 

Tarım Bakanlığı Bağcılık İşleri Müdürlüğü, yakın bir zamanda fabrikaların kurulmasıyla yerli zeytin ve zeytinyağının piyasaya çıkacağını dile getirdi.

 

Tarım Bakanlığı’nın verilerine göre 2009’dan 2012 yılına kadar 1 milyon 750 bin zeytin fidesi, Suriye, Türkiye, İtalya ve İspanya’dan ithal edilip çiftçilere dağıtıldı.

 

Bağcılık İşleri Müdürü Semir İsmail, zeytin dikimi projesi için 2008’den 2010’a kadar yaklaşık 2 milyar 23 milyon dinar harcama yapıldığını, Germiyan ve ilçelerinde 5 bin 495 dönüm arsaya 384 bin 650 zeytin ağacı dikildiğini belirtti.

 

Bakanlığın desteğiyle zeytin üreticiliği yapan Niyazi Mahmut, “Geçen sene 10 kasa ürün aldım ama elimde kaldı. Bakanlığın fabrika açıp ürünlerimizi alması en iyi çözüm olur” dedi.

 

Uzmanlar, zeytinin 45-50 dereceden ve eksi 14 dereceye kadar dayanıklı olduğunu belirtiyor. Bu da Kürdistan Bölgesi genelinde zeytincilik yapılabileceğini ortaya koyuyor.


Erbil ile Süleymaniye’nin Çemçemal ve Duhok’un Zaho ilçelerinde, özel sektöre ait birer zeytinyağı fabrikası bulunuyor. Musul’a bağlı Beşika ilçesinde de küçük bir fabrika faal durumda.




 

 


Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli